Frankrike ser en hurtig konsolidering av politiske partier i et forsøk på å blokkere Marine Le Pens ytre høyreparti, Nasjonal Samling (RN), fra å komme til makten.
Dette skjer etter at RN oppnådde historiske resultater og vant første runde av parlamentsvalget med 33 % av stemmene, skriver Reuters. Deres nærmeste utfordrer, en venstreorientert blokk, oppnådde 28 %, mens president Emmanuel Macrons sentrumsparti bare fikk 20 %, ifølge det offisielle resultatet fra innenriksdepartementet.
Finansmarkedene reagerte positivt, ettersom RNs resultat ikke var høyere, men situasjonen representerer likevel et betydelig tilbakeslag for Macron. Han utlyste dette valget raskt etter et nederlag mot RN i forrige måneds valg til Europaparlamentet.
Muligheten for at RN kan danne regjering, avhenger nå av hvor vellykket de andre partiene er i å samle støtte rundt de best plasserte rivaliserende kandidatene i hundrevis av valgkretser over hele Frankrike. Ledere fra både det venstreorienterte Nye Folkefronten og Macrons sentrum-allianse antydet søndag kveld at de ville trekke sine kandidater i distrikter der en annen kandidat har bedre sjanser til å slå RN i neste søndags omvalg.
Les også: Sprekker i alliansen: Meloni og Le Pen i maktkamp som ryster EU
Det er imidlertid usikkert om en slik pakt vil gjelde konsekvent, spesielt hvis den venstreorienterte kandidaten tilhører det ytterliggående venstrepartiet Ubøyelige Frankrike (LFI), ledet av Jean-Luc Melenchon. Melenchon, en karismatisk taler, splitter velgerne med sine radikale forslag om skatteøkning og klassekamp.
Finansminister Bruno Le Maire, en alliert av Macron, avviste tanken om å oppfordre velgerne til å støtte en LFI-kandidat, og kalte LFI en fare for nasjonen. Kort tid etter uttrykte Marine Tondelier, en ledende figur i de venstreorienterte Grønne, sitt sjokk over Le Maires holdning og kalte den feig og privilegert.
Analytiker Mathieu Gallard fra meningsmålingsfirmaet Ipsos peker på at første valgrunde etterlater muligheten for treveis-konkurranser i 306 av de 577 setene som står på spill i Frankrikes nasjonalforsamling. Dette understreker graden av usikkerhet som fortsatt råder.
Mens den såkalte «republikanske fronten» mot ytterste høyre tradisjonelt har fungert, stiller analytikere spørsmål ved om franske velgere fortsatt er villige til å følge politiske ledere når de avgir sine stemmer i andre valgomgang.
RN står nå nærmere makten enn noen gang tidligere. Le Pen har arbeidet for å forbedre partiets image, som har vært plaget av anklager om rasisme og antisemittisme. Dette har hatt effekt blant velgere frustrerte over Macron, den høye levekostnaden og økende bekymringer rundt innvandring.
Et regjeringsskifte til RN ville reist store spørsmål om Europas fremtid, gitt partiets langvarige motstand mot videre EU-integrasjon. Menneskerettighetsorganisasjoner har uttrykt bekymring for hvordan RNs «Frankrike først»-politikk ville påvirke etniske minoriteter, mens økonomer spør om partiets omfattende utgiftsforslag er fullfinansiert.