21. desember, 2024

Frankrike og Japan med felles «samurai» militærøvelse: Fremmedlegionen deltar

Share

Frankrike og Japan gjennomfører felles militærøvelser for andre år på rad, som et sterkt signal til Kina og Russland om økt forsvarssamarbeid i Indo-Stillehavsregionen. 

Den franske hæren deltar denne uken i felles øvelser med japanske styrker for andre år på rad. Øvelsene, oppkalt etter et militært samarbeid fra 1800-tallet mellom de to landene, Brunet-Takamori-øvelsene, sender et tydelig budskap til Kina og Russland om Japans utvidede forsvarspartnerskap med andre nasjoner. Dette rapporterte RFI France.

Nesten 50 franske soldater er sendt til Japan for Brunet-Takamori 2024-øvelsen, hvor det franske 2. utenlandske infanteriregimentet trener sammen med det japanske 39. infanteriregimentet fra Hjemmeforsvaret. Treningen, som avsluttes på lørdag, foregår ved maneuverkampene Ojojihara og Iwateyama i Nord-Japan. Øvelsene fokuserer på infanterikamp og støttes av ubåter.

Den første utgaven av øvelsen ble gjennomført i det franske oversjøiske territoriet Ny-Kaledonia fra september til oktober 2023. Ifølge det franske forsvarsdepartementet var øvelsen det første steget i å utvikle en samordnet strategi for fred og stabilitet i Indo-Stillehavsregionen.

De fransk-japanske øvelsene får navnet sitt fra den franske generalen Jules Brunet og den japanske militære lederen Saigo Takamori, som kjempet i den samme borgerkrigen i 1800-tallets Japan. Adelsmannen og samuraien Takamori bidro til å gjenopprette keiserstyret på 1860-tallet, før han senere ledet et opprør mot det. Brunet var en del av den første franske militære misjonen til Japan mellom 1866 og 1868. Han spilte en nøkkelrolle i moderniseringen av Japans hær og ble tildelt medaljen av Soloppgangens Orden for sine tjenester.

Hans historie inspirerte løst til suksessfilmen «The Last Samurai» fra 2003 med Tom Cruise (som imidlertid spilte en amerikaner, ikke en fransk soldat), samt en roman fra 2022 av den franske forfatteren Jean-François Daguzan.

Dette er første gang den franske fremmedlegionen deltar i bilaterale øvelser med japanske tropper. Avdelinger fra legionen deltok sammen med Japan og USA i felles militærøvelser i mai 2021, kjent som Arc 21. På den tiden uttalte sjefsjefmajor Jean-Mathieu Rey at Frankrikes deltakelse i øvelsene var ment å «sikre en jevn tilstedeværelse» av franske styrker i Indo-Stillehavsregionen og å «styrke regionale partnerskap».

Les også: Kinesisk hangarskip trår inn i japanske farvann for første gang

Fransk deltakelse i bilaterale og multilaterale militærøvelser i Stillehavsregionen er delvis for å motvirke Kinas mer aggressive adferd. Dette er i tråd med det franske forsvarsdepartementets strategiske oppdatering fra 2021, som advarer om at Kina «har doblet sitt forsvarsbudsjett siden 2012, og er nå det nest største i verden, samtidig som de utvider sitt atomarsenal og viser nye ambisjoner innen maktprojisering».

Kinas ambisiøse krav over Sør-Kinahavet har ført til en økt tilstedeværelse av vestlige allierte i Stillehavsregionen. Samtidig bruker Beijing og Moskva også militærvisking for å styrke sine egne felles militær- og marineøvelser, noe som kan resultere i en ond sirkel av økt militær aktivitet.

Parallelt med de fransk-japanske øvelsene gjennomførte Russland og Kina sine egne omfattende øvelser. Ifølge det russiske forsvarsdepartementet involverte de felles Ocean-2024-manøvrene mer enn 400 krigsskip og over 90 000 personell. I tillegg sender Russland marine- og luftstyrker for å delta i Kinas Northern/Interaction-2024-øvelser, som holdes i Japanhavet og Okhotskhavet gjennom hele september.

Fransk forsiktighet

Øvelsene finner sted midt i spenninger mellom Kina og Japan, etter stadig mer dristige kinesiske manøvrer. Denne uken gikk et kinesisk hangarskip kort inn i Japans tilstøtende farvann for første gang, rapporterte Japans offentlige kringkaster NHK onsdag, med henvisning til unnamed forsvarskilder. NHK opplyste at det kinesiske skipet Liaoning seilte mellom øyene Yonaguni og Iriomote i den sørlige Okinawa-regionen og midlertidig kom inn i sonen ved siden av Japans territorielle farvann.

Tidligere denne måneden protesterte Tokyo kraftig etter at et annet kinesisk marinefartøy gikk inn i sine sørlige territorielle farvann. Og forrige måned sendte Japan ut jagerfly etter det de kalte den første bekreftede inntrengningen av et kinesisk militærfly i deres luftrom.

Samtidig som de samarbeider med Japan, har Frankrike vært forsiktig med å ikke provosere Kina, til tross for de økende spenningene i regionen. Da NATO planla å åpne et kontaktkontor i Tokyo i 2023 for å forbedre samarbeidet med Japan, blokkerte den franske presidenten Emmanuel Macron initiativet. «Indo-Stillehavet er ikke Nord-Atlanteren,» insisterte Macron, «så vi må ikke gi inntrykk av at NATO på noen måte bygger legitimitet og en geografisk etablert tilstedeværelse i andre områder.»

Norge inngår forsvarsindustriavtale med Japan

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt