Frankrike støtter nå offisielt Marokkos plan for Vest-Sahara, og betegner den som den eneste levedyktige politiske løsningen på konflikten.
France24 melder at den franske regjeringen nylig har uttalt at Marokkos plan for den politiske fremtiden til Vest-Sahara nå er betraktet som «det eneste grunnlaget» for en politisk løsning på konflikten. Dette kommer frem i et brev fra Frankrikes president Emmanuel Macron til Marokkos kong Mohammed VI, offentliggjort av både Rabat og Paris.
I brevet uttrykker Macron en sterk støtte til Marokkos suverenitet over regionen, og han anser at autonomiplanen er «den eneste basisen for å oppnå en rettferdig, varig og forhandlet politisk løsning i tråd med resolusjonene til FN-sikkerhetsråd».
Les også: Infrastruktur og økonomisk utvikling: Eksemplet fra Marokko
Denne uttalelsen markerer en viktig endring i Frankrikes politiske holdning til spørsmålet om Vest-Sahara, en tidligere spansk koloni som hovedsakelig kontrolleres av Marokko, men hvor saharawienes Polisario-front, støttet av Algerie, også krever uavhengighet.
På tross av en våpenhvileavtale inngått i 1991, hvor det ble lovet en folkeavstemning om selvbestemmelse, har en slik avstemning aldri funnet sted. FN klassifiserer fortsatt territoriet som «ikke-selvstyrt». Macrons støtte til Marokkos plan kan anses som et ledd i Frankrikes ønske om å se regionen gjennomføre både økonomisk og sosial utvikling, som han påpeker er essensielt.
Algerie reagerte raskt og beskrev Frankrikes beslutning som «uventet» og «kontraproduktiv». Algerie mener at dette ikke vil bidra til en fredelig løsning på konflikten og har uttrykt klar misnøye med Frankrikes tilnærming, som de hevder bærer det fulle ansvaret for konsekvensene av beslutningen. Denne utviklingen kan potensielt føre til økt spenning mellom Frankrike og Algerie, land som allerede har en komplisert historisk og politisk forbindelse.