8. desember, 2024

Fra USA til Kina: Midtøsten endrer våpenstrategi

Share

Midtøsten ser mot Kina for moderne våpensystemer, mens USA gradvis møter økt konkurranse på det globale våpenmarkedet.

Kinesiske våpen får mye oppmerksomhet under landets største flyshow denne uken, særlig fra kjøpere i Midtøsten som vurderer å supplere eller erstatte sine amerikanskproduserte våpen, skriver South China Morning Post.

Flyshowet, som har pågått i byen Zhuhai siden tirsdag, gir Kina en mulighet til å vise fram sitt nyeste militære utstyr for internasjonale kunder og konkurrenter. Showet, som varer til søndag, har tiltrukket seg besøkende fra Midtøsten, blant annet De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia og Iran, samt fra Sørøst-Asia og Afrika.

En ansatt i det statseide forsvarsselskapet Norinco uttalte at Midtøsten har «vendt seg mer mot Østen de siste årene, og vi ser nå flere muligheter».

Et av Asias største forsvarsmesser

Zhuhai-showet, som startet i 1996, regnes som en av Asias største forsvarsmesser. Arrangementet gir Kina anledning til å vise fram både sivilt og militært utstyr. Forrige gang det ble avholdt, i 2022, førte det til utenlandshandler verdt 39,8 milliarder amerikanske dollar.

Kinesiske forsvarsbedrifter på årets messe hevder at deres produkter har bedre mobilitet, ildkraft og digitaliserte løsninger som er tilpasset behovene i det internasjonale våpenmarkedet.

En militær tjenestemann fra Irak ble sett mens han vurderte kinesiske overvåkingsballonger.

– Vi bruker i dag et amerikansk system som ble kjøpt for 15 år siden, men dette ser mer moderne ut, sa han, og la til at prisen vil spille en viktig rolle i beslutningen.

En representant for produsenten, det statseide China Electronics Technology Group Corporation, fortalte at showet har tiltrukket seg stor interesse fra land som står overfor «reelle trusler», spesielt i Midtøsten og Afrika. Flere utenlandske aktører skal allerede være i samtaler om potensielle kjøp.

Inspirert av Ukraina-krigen

Norinco viste fram sitt nye presisjonsstyrte våpensystem, som har fått særlig oppmerksomhet.

– Dette er spesielt etterspurt i Midtøsten, sa en ansatt i selskapet, som forklarte at utviklingen av systemet er basert på erfaringer fra krigen i Ukraina.

Les også: USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia

– På moderne slagmarker, som i konflikten mellom Russland og Ukraina, skjer det ofte langvarige kamper på nært hold, og våpen som våre er avgjørende, la han til.

Økende kinesisk våpeneksport

Ifølge en rapport fra Stockholm International Peace Research Institute var Kina verdens fjerde største våpeneksportør mellom 2019 og 2023. Pakistan sto for 61 prosent av innkjøpene. Samtidig har USA vært dominerende på våpenmarkedet i Midtøsten, med 52 prosent av regionens import i samme periode.

Land som Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Egypt har de siste årene balansert sine tradisjonelle sikkerhetspartnerskap med USA ved å øke samarbeidet med Kina.

Saudiarabiske kjøpere ble observert på Norincos stand, som bar slagordet: «Norinco fra Kina, Norinco for verden».

Russland viser styrke

Russland, som er sterkt rammet av sanksjoner fra Vesten på grunn av invasjonen av Ukraina, bruker også Zhuhai-showet til å vise fram sitt militærutstyr.

Russiske forsvarsgiganter som Russian Helicopters og United Engine Corporation (UEC) deltar med sentrale utstillingsplasser, rett ved siden av den kinesiske marinens stand.

En av høydepunktene var luftoppvisningen med stealth-jagerflyet Su-57, hvor den russiske piloten Sergej Bogdan imponerte publikum med akrobatiske manøvre. Dette er første gang det femte generasjons kampflyet stilles ut utenfor Russland.

Kinesisk-saudisk samarbeid

Saudi-Arabia deltar i år for første gang med en strategisk stand på messen. Landet har styrket sitt forsvarssamarbeid med Kina, spesielt innen eksport av missiler og droner.

Ahmad Al-Ohali, leder for Saudi-Arabias militærindustrielle myndighet, beskrev deltakelsen som «strategisk», uten å utdype videre.

Det voksende samarbeidet mellom Kina og Midtøsten viser en tydelig trend der regionen diversifiserer sine sikkerhetspartnerskap i en stadig mer ustabil verden.

– Kina drar nytte av krigene i Midtøsten og Ukraina 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt