Et oppstartselskap i San Francisco hevder å ha funnet en måte å forvandle kvikksølv til gull ved hjelp av fusjonsteknologi – den samme teknologien som en dag kan gi verden ubegrenset, ren energi.
Selskapet Marathon Fusion publiserte nylig en ikke-fagfellevurdert studie som beskriver hvordan kjernekonvertering, altså å endre et grunnstoff ved å manipulere atomkjernen, kan brukes til å produsere gullpartikler. Dette rapporterte Financial Times.
Prosessen innebærer å bruke fusjonsreaksjoner til å omdanne kvikksølv-198 til kvikksølv-197, som igjen henfaller naturlig til gull-197, det stabile og verdifulle grunnstoffet.
– På papiret ser det lovende ut, og alle jeg har snakket med så langt, virker både nysgjerrige og optimistiske, sier Ahmed Diallo, plasmafysiker ved det amerikanske energidepartementet, til Financial Times.
Energi og edelmetall i samme reaksjon
Selskapet, som har fått 6 millioner dollar i private investeringer og 4 millioner i offentlige tilskudd, jobber primært med å effektivisere fusjonsreaktorer. Ifølge teknologidirektør Adam Rutkowski og direktør Kyle Schiller, kan teknologien på sikt produsere opptil 11 000 pund (ca. 5 tonn) gull per gigawatt elektrisitet – uten å redusere strømproduksjonen.
– Innsikten er at man kan bruke raske nøytronreaksjoner til å produsere store mengder gull samtidig som man opprettholder drivstoffsyklusen i systemet, forklarte Rutkowski.
Les også: Sentralbanker hamstrer gull direkte fra lokale nasjonale gruver – reduserer dollaravhengighet
Alkymiens eldgamle drøm: Gull av kvikksølv
I århundrer har ideen om å gjøre billige metaller om til gull fascinert vitenskapsfolk, mystikere og keisere. Allerede i oldtidens Egypt og Hellas forsøkte alkymister å finne de vises stein – et mytisk stoff som kunne gi evig liv og forvandle grunnstoffer til edelmetall. Kvikksølv ble ofte sett på som nøkkelen til denne transformasjonen.
I middelalderen ble alkymi en blanding av mystikk, tidlig kjemi og filosofi, og hadde et sterkt symbolsk og åndelig element. Å forvandle kvikksølv til gull ble sett på ikke bare som en fysisk prosess, men som en åndelig forfining – en vei til opplysning.
Selv Isaac Newton og andre fremstående vitenskapsmenn eksperimenterte med alkymi i håp om å knekke koden. Selv om moderne kjemi til slutt avviste alkymien som vitenskap, levde drømmen videre i populærkultur og pseudovitenskap.
Nå – over tusen år senere – hevder altså et fusjonslaboratorium i San Francisco å ha klart det alkymistene bare kunne fantasere om: å gjøre kvikksølv til ekte gull. Denne gangen ikke gjennom magi, men ved hjelp av fysikk på atomnivå. Mystikkens drøm har møtt moderne vitenskap – og resultatet er både spektakulært og dypt symbolsk.
Men ikke uten bivirkninger
Selv om teorien er fascinerende, er den fortsatt uprøvd – og ikke uten problemer. Prosessen kan også skape radioaktive isotoper av gull, noe som kan kreve oppbevaring i opptil 18 år før det er trygt å håndtere.
Fusjonsenergi er fortsatt i sin spede begynnelse. Verden har ennå ikke sett et kommersielt kraftverk som produserer mer energi enn det forbruker. Derfor er løftene om «fysisk gull» fra fusjonsteknologi foreløpig mest et glimt i øyet på ambisiøse gründere – men kanskje også et tegn på hvordan fremtidens fusjon kan skape både kraft og kapital.
Napoleon reddet fransk økonomi fra hyperinflasjon med en gullstandard 🔒