Etter at India forbød TikTok, tilpasset brukere og skapere seg raskt til nye plattformer. Kan lignende tilpasninger forventes i USA?
I USA er TikTok på randen til å bli forbudt, noe som har ført til en oppblussing av debatter om appens fremtid og innvirkningen på brukerne. Men hva kan USA lære fra India, der appen allerede ble forbudt for nesten fire år siden?, spør The Diplomat.
I juni 2020 tok indiske brukere farvel med TikTok, en app drevet av det kinesiske internettfirmaet ByteDance. Forbudet, som også inkluderte flere andre kinesiske apper, kom etter en militærkonflikt langs grensen mellom Kina og India, hvor 24 soldater mistet livet. Den indiske regjeringen anklaget de kinesiske appene for å true landets suverenitet og sikkerhet.
Med omtrent 200 millioner brukere i India, skapte forbudet et vakuum som raskt ble fylt av andre plattformer som YouTube Shorts og Instagram Reels. Disse plattformene etterlignet TikToks kortformat for videoer og kapret store deler av markedet. Til tross for skuffelsen blant mange brukere, var overgangen for de fleste smertefri, og mange fant nye følgere på alternative plattformer.
Les også: Kirgisistan begrenser TikTok for å beskytte barns helse
I motsetning til det brå forbudet i India, er prosessen i USA mer gradvis, med juridiske utfordringer som sannsynligvis vil forlenge prosessen. I USA får ByteDance, TikToks morselskap, ni måneder på seg til å selge appen, med mulighet for forlengelse. Dette reflekterer en større vekt på juridiske rettigheter og en mer kompleks markedsdynamikk i USA.
Mens India raskt implementerte sitt forbud, står USA overfor en annen utfordring med hensyn til ytringsfrihet og rettslig prøving. Som Nikhil Pahwa, en digital policyekspert, påpeker: «I India valgte TikTok å ikke gå til retten, men USA representerer et større inntektsmarked for dem».
Forbudet mot TikTok i India har satt en presedens for hvordan nasjoner kan håndtere utenlandske teknologigiganter i tider med geopolitisk spenning. Mens USA vurderer sitt neste trekk, står det klart at hver nasjon må vurdere sin egen unike situasjon og strategi når det gjelder nasjonal sikkerhet og teknologi.