Atomkraft, en gang avskrevet som for risikabelt, får nå ny oppmerksomhet i kampen for ren og stabil energi.
Med klimakrisen og økende geopolitiske spenninger har energisikkerhet og reduserte karbonutslipp fått økt oppmerksomhet. Atomkraft, tidligere ansett som en kontroversiell kraftkilde, blir nå vurdert på nytt av flere land, skriver The Strait Times.
Atomkraft forbindes ofte med katastrofer som Three Mile Island, Tsjernobyl og Fukushima. Likevel viser flere land interesse for å utvide sine atomreaktorer, og selv Singapore vurderer kjernekraft som en mulighet.
Hva driver kjernekraft-renessansen?
Flere faktorer spiller inn. Økende energipriser etter Russlands invasjon av Ukraina har fått land til å prioritere innenlandsk energiproduksjon. Samtidig kreves det kutt i klimagassutslipp på grunn av hyppigere ekstreme værhendelser. På FNs klimakonferanse i 2023 forpliktet 25 land, inkludert Frankrike, Japan og USA, seg til å tredoble global kjernekraftkapasitet innen 2050.
Les også: BRICS+ styrker samarbeid innen kjernekraft
IAEA har oppjustert sine prognoser for kjernekraft hvert år siden 2021 og anslår at kjernekraft kan dekke opptil 950 GW innen 2050, omtrent 2,5 ganger så mye som i 2023.
Argumenter bak kjernekraft
Ekspert Michael Short fra MIT forklarer tre viktige grunner til at land ønsker kjernekraft:
– For det første er det en utslippsfri energikilde. For det andre gir den innenlandsk energisikkerhet, og for det tredje gir den stabile og lave priser, argumenterer han.
I denne sammenhengen vil Japan øke kjernekraftproduksjonen til tross for Fukushima-ulykken, mens Sveits vurderer å oppheve sitt forbud mot nye kjernekraftverk på grunn av energisikkerhet og behovet for karbonreduksjon. I Frankrike dekker kjernekraft om lag 70 prosent av strømbehovet, og landet planlegger 14 nye reaktorer innen 2050.
Holdninger og opplysning
For å få aksept for kjernekraft er det viktig å informere befolkningen. Professor Short mener i denne sammenhengen at det tar tid å endre folks oppfatninger:
– Det tar tid å få folk til å akseptere noe som i nyhetene kan virke skremmende, sier han og avslutter:
– Men med riktig informasjon og dialog kan kjernekraft kanskje bli en viktig brikke i mange lands fremtidige energimiks.