Anti-innvandringspartiet Frihetspartiet (FPÖ) leder på meningsmålingene — selv om det er usannsynlig at de vil sikre seg et absolutt flertall.
Østerrikere skal stemme på søndag i parlamentsvalg, og meningsmålingene tyder på at det kan bli en knapp seier for det høyreorienterte Frihetspartiet (FPÖ) for første gang i partiets historie, melder Euronews.
FPÖ, et av Europas eldste høyreorienterte partier, leder i meningsmålingene med 28 % av stemmene, ifølge en undersøkelse utført i begynnelsen av september av Market-Lazarsfeld-instituttet.
Selv om partiet skulle vinne den spådde stemmeandelen, er det usannsynlig at de vil kunne danne et flertall.
Å finne en koalisjonspartner å danne regjering med kan også bli en utfordring, ettersom flere andre partier, inkludert det regjerende konservative Østerrikske folkepartiet (ÖVP), har avvist å inngå en koalisjon som juniorpartner med dem.
Likevel, dersom FPÖ skulle komme til makten som ledende koalisjonspartner, vil Østerrike bli med i flere andre europeiske land hvor regjeringene har dreid mer mot høyre etter å ha fått støtte på en anti-innvandrings- og generelt euroskeptisk plattform.
Hvor høyreorientert er FPÖ?
FPÖ og lederen s manifest er anti-innvandring, klart euroskeptisk og foreslår et forbud mot det de beskriver som «politisk islam».
Deres program planlegger å kutte ytelser til asylsøkere og irregulære migranter, samt blokkere familiegjenforeningsvisum i Østerrike.
Partiet har også fremhevet et engasjement for «remigrasjon» — en vagt formulert strategi for å returnere folk til sitt hjemland, potensielt inkludert personer født i Østerrike.
De har også sagt seg imot EU-sanksjoner mot Russland og mot å gi Ukraina videre hjelp.
– Med Kickl har partiet trådt inn på terrenget til det ekstreme høyre, noe han bærer som et stolt merkesymbol, sa Valentina Ausserladscheider, førsteamanuensis i økonomisk sosiologi ved Universitetet i Wien, til Euronews.
– Han kaller seg selv ‘Volkskanzler’, eller kansler for folket, som er et problematisk begrep på grunn av sin tilknytning til det historiske arven etter Det tredje riket, la hun til.
For andre har Kickls karisma gjort det mulig for ham å ta tak i østerrikernes bekymringer på en måte som ledere fra andre partier ikke har gjort.
– Kickl kan være reflektert, og på noen måter er han en bedre kommunikator enn de andre lederne for østerrikske partier, sa Heinisch Reinhard, professor i komparativ østerriksk politikk ved Universitetet i Salzburg.
FPÖ er ikke fremmede for det østerrikske publikummet, da de to ganger har vært juniorpartner i regjeringskoalisjoner.
Les også: Østtysk velgeropprør sender AfD til topps
– Ikke så lenge siden var de i koalisjon med det ledende konservative partiet, som allerede har flyttet landet til høyre på områder som integrasjon og EU-skepsis, fortsatte Reinhard og la til:
– Ideologisk er FPÖ ikke spesielt dogmatisk, bortsett fra deres holdning til innvandring, men de har en tendens til å inkorporere klager som østerrikerne har. De ser gjerne mot Viktor Orbán og Ungarns modell.
Hva bekymrer østerrikerne?
Levekostnader og innvandring er de to hovedbekymringene for østerrikerne, ifølge en undersøkelse utført av Europakommisjonen høsten 2023.
Landet har tradisjonelt hatt en hard linje mot migrasjon, med strengere innvandringsregler som har vært en del av manifestene til de tre partiene som har ligget høyest på meningsmålingene i forkant av valget.
Den høyreorienterte fløyen har skyldt på migrasjon og krigen i Ukraina for Østerrikes høye inflasjonsrate, som har ligget over EUs gjennomsnitt i nesten to år, mens veksten har vært svak.
– FPÖ har lykkes med å klandre regjeringen for måten den har håndtert sentrale spørsmål på, forklarte Ausserladscheider og fortsatte:
– De har klart å ta disse mer geopolitiske problemene og bryte dem ned på en måte som antyder at det er noe som skader det østerrikske folket, noe som har vært effektivt når energiprisene har steget, og inflasjonspresset har rammet folk.
Partiet har trukket på resultatet av COVID-19-pandemien, og har skarpt kritisert den sittende regjeringskoalisjonen for måten den håndterte den siste delen av pandemien, og framstilt det som en uakseptabel innskrenkning av borgernes friheter, samtidig som de har oppildnet konspirasjonsteorier om effektiviteten av Østerrikes vaksinasjonskampanje.
Hva skjer videre?
Partiet har hatt vanskeligheter med å beholde allierte i østerriksk politikk, ettersom ÖVP offentlig har utelukket muligheten for å inngå en koalisjon med FPÖ som juniorpartner.
ÖVP, det sentrum-venstre Sosialdemokratiske partiet (SPÖ), samt De grønne og det liberale partiet NEOS, kan imidlertid bestemme seg for å samarbeide med FPÖ, avhengig av valgresultatet.
– Vi har sett på regionalt nivå at partier sier de ikke vil samarbeide med FPÖ før valget, men ender opp med å gjøre det, sa Ausserladscheider.
Etter at stemmene stenger klokken 17 på søndag og de endelige stemmene er telt, blir det største partiet i det nye parlamentet tradisjonelt bedt om å danne en regjering. Koalisjonsforhandlingene kan potensielt strekke seg over flere måneder.
Dersom FPÖ klarer å danne en koalisjon, vil de bli med flere andre høyreorienterte partier i maktposisjon i Europa.
– Det kan være problematisk for EU-prosjektet fordi jo flere nasjonalistiske, anti-europeiske partier som sitter i regjering, jo mindre sannsynlig er det at EU-prosjektet vil overleve, og unionen vil bli mindre integrert på spesifikke tiltak, forklarte Ausserladscheider.
Østerrike klarer seg uten russisk gass melder landets klimadepartement