8. september, 2024

Forskningskappløpet: Kina innhenter USA

Share

Kina nærmer seg raskt USA i forsknings- og utviklingskappløpet, og truer med å ta over som verdensledende innen vitenskap og teknologi.

USA ser ut til å tape kampen om global vitenskapelig lederstilling til Kina, ifølge Marcia McNutt, president for National Academy of Sciences (NAS). Hun mener USA kan snu denne trenden ved å tilpasse seg det nye forskningslandskapet og prøve nye ting, skriver South China Morning Post.

Under sin tale i Washington forrige måned, fremhevet McNutt at USA fortsatt er verdens største investor i forskning og utvikling (FoU), men at Kina snart kan ta over. I 2021 brukte USA 806 milliarder dollar på FoU, mens Kina brukte 668 milliarder dollar. McNutt påpekte at Kinas investeringsrate var dobbelt så høy som USAs.

Siden andre verdenskrig har USA vært dominerende innen vitenskap og ingeniørkunst, og har stått for nesten 60 prosent av alle Nobelpriser. Kina har imidlertid tatt igjen både antall og kvalitet på publiserte artikler, og har i 2021 levert dobbelt så mange patenter som USA.

– Dette tyder på svært bekymringsfulle trender, sa McNutt.

Les også: Google: Slik infiltrerer Kina USAs kritiske infrastruktur

Ifølge McNutt har USA blitt «eksepsjonelt avhengig» av internasjonale studenter innen vitenskap, teknologi, ingeniørkunst og matematikk (STEM), spesielt fra Kina og India. Utenlandske studenter utgjør flertallet i amerikanske universiteters doktorgradsprogrammer, og 65 prosent av dem blir værende i USA i minst ti år, noe som opprettholder landets STEM-arbeidsstyrke.

Men som Kinas FoU-innsats har økt, har antallet kinesiske studenter ved amerikanske universiteter gått ned. «Internasjonale studenter har mange valg, og vi er ikke lenger førstevalget,» sa McNutt.

Hun anbefalte å styrke USAs STEM-utdanning for å bygge en nasjonal vitenskapelig arbeidsstyrke. Tradisjonen med å la andre nasjoner, spesielt i Asia, investere i sin grunnutdanning for så å «stjele deres studenter hit» bør endres, mente hun. McNutt oppfordret også til å tiltrekke seg «de beste og smarteste talentene» fra hele verden ved å redusere byråkrati for studentvisum.

Fan-Gang Zeng, en hørselsforsker ved University of California, Irvine, mente McNutts tale inneholdt mange gode ideer, men påpekte at det ville være utfordrende å implementere noen av anbefalingene på grunn av ulike mål eller konkurrerende interesser.

Historisk måneoppdrag skyver Kina i tet i romkappløpet mot USA

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt