9. desember, 2024

Forholdet mellom Armenia og EU har aldri vært så sterkt

Share

Armen Grigoryan, sekretær i Armenias sikkerhetsråd, deltok på den 28. Forum 2000-konferansen i Praha tirsdag under sitt besøk til Tsjekkia.

Under konferansen snakket Grigoryan om forholdet mellom Armenia og EU. Han understreket viktigheten av den nye agendaen for partnerskapet, samt den offisielle dialogen som er startet om visumlempelser mellom Armenia og EU, melder Armenian News.

Han la til at forholdet mellom Jerevan og Brüssel, som nå har utvidet seg til å inkludere sikkerhetssektoren, aldri har vært så sterkt. Han påpekte at det bilaterale ønsket i dag fører til en stabil utvikling av forholdet.

Grigoryan understreket også at disse bilaterale forholdene er basert på demokrati. I denne sammenhengen fremhevet han aktivitetene til EUs sivile overvåkingsoppdrag i Armenia og arbeidet som gjøres innenfor rammen av EUs europeiske fredsfasiliteter.

I den andre delen av Forum 2000-konferansen svarte Grigoryan på spørsmål fra deltakerne.

Han understreket at det bilaterale forholdet er basert på demokrati. I denne sammenheng la sekretær Grigoryan vekt på aktiviteten til EUs sivile oppdrag og arbeidet innenfor rammene av EUs europeiske fredsfasiliteter.

Ifølge Grigoryans kontor diskuterte partene et bredt spekter av temaer knyttet til den armensk-tsjekkiske bilaterale agendaen.

De uttrykte tilfredshet med det høye nivået på den eksisterende politiske dialogen og skisserte potensielle veier for videre samarbeid. Diskusjonen la også vekt på behovet for å styrke de bilaterale sikkerhets- og økonomiske relasjonene mellom Armenia og Tsjekkia.

Les også: COP29 i Baku: Et klimatoppmøte i skyggen av militarisme og etnisk rensing

Videre tok diskusjonen opp spørsmål knyttet til regional sikkerhet og fred. Innenfor rammen av møtet presenterte sekretæren for Armenias sikkerhetsråd de siste utviklingene i normaliseringsprosessen av forholdene mellom Armenia og Aserbajdsjan etter forespørsel fra hans samtalepartnere.

Samtidig har den armenske statsministeren Nikol Pashinyan tilbudt den aserbajdsjanske presidenten Ilham Aliyev å organisere et todagers utenriksministermøte mellom de to landene for å bli enige om de få gjenværende artiklene i fredsavtalen, og deretter signere avtalen før COP29, har en høytstående lovgiver sagt.

I et intervju med Armenpress kommenterte stortingsrepresentant Sargis Khandanyan, lederen av stortingskomiteen for utenrikssaker, den aserbajdsjanske president Aliyevs siste uttalelser:

« […] Under telefonsamtalen 2. februar 2024 mellom statsminister Pashinyan og president Michel, tilbød sistnevnte å holde et trilateralt møte i Brussel i begynnelsen av mars. Det ble inngått en avtale om å holde møtet 12. mars. Aserbajdsjan avslo deretter også dette møtet. I april adresserte Charles Michel et brev til den armenske statsministeren og den aserbajdsjanske presidenten, og tilbød å holde et trilateralt møte i Brussel. Statsminister Pashinyan gikk med på dette, mens den aserbajdsjanske siden avslo. Jeg vil legge til at Aserbajdsjan til dags dato ikke har oppfylt en rekke humanitære forpliktelser som de påtok seg under møtene i Brussel, knyttet til frigivelse av krigsfanger og andre fanger.»

Men Aserbajdsjan hevder at Armenia takket nei til tilbudet om å holde et møte innenfor rammen av European Political Community i Storbritannia i juli.

«Armenia avslo det ikke, men mente at et møte i et nytt format var upassende, og tilbød Aserbajdsjan å holde et bilateralt møte i Storbritannia, noe Aserbajdsjan avslo etter å tidligere ha avvist de femsidige formatmøtene […]»

COP29: Aserbajdsjan driver ikke med grønnvasking

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt