22. januar, 2025

FN-spesialrapportør anklager Israel for «sultkampanje» i Gaza

Share

Blant annet så beskyldes Israel for å bevisst legge Gazas fiskerisektor i ruiner, som følge av målrettede angrep på fiskebåter.

I en nylig utvikling rapportert av Reuters, har FN-spesialrapportør Michael Fakhri anklaget Israel for å bevisst ødelegge Gazas matsystem som ledd i en bredere «sultkampanje» mot Hamas-militante. Fakhri, som er FN-spesialrapportør for retten til mat, leverte en sterk tale til FNs menneskerettighetsråd der han kritiserte rådet for sin inaktivitet i møte med den voksende sultkrisen i Gaza.

– Bildene av sult i Gaza er uutholdelige, og dere gjør ingenting, sa Fakhri, som oppfordret internasjonale aktører til å handle.

Anklagene har ført til internasjonal oppmerksomhet, med flere land, inkludert Egypt og Irak, som har uttrykt bekymring for den økende sulten blant Gazas befolkning. Til tross for dette, avviser Israel anklagene som «åpenbare løgner».

Yeela Cytrin, en juridisk rådgiver ved Israels FN-misjon, understreket at Israel fullstendig avviser påstandene om at de bruker sult som et våpen i krigen. Hun informerte også rådet om at Israel ikke hindrer hjelpesendinger til Gaza, og at de har startet samarbeid med private entreprenører for å formidle bistand. Ifølge Cytrin er Israels kamp rettet mot Hamas, som anklages for å ha drept 1,200 mennesker og tatt 253 gisler under angrepet den 7. oktober.

Fakhri, en libanesisk-kanadisk jusprofessor og en av FNs mange uavhengige menneskerettighetseksperter, rapporterte spesielt om ødeleggelsene av Gazas fiskerisektor. Han påstår at Israel forhindrer småskala fiskere i å få tilgang til sjøen og ødelegger deres båter og skur.

– Rundt 80% av Gazas fiskerisektor har blitt ødelagt siden 7. oktober, sa han og påstod  at «alle båter i hovedhavnen i Gaza by har blitt ødelagt av israelske styrker».

Selv om Reuters ikke uavhengig kunne verifisere disse påstandene, viste bilder fra 8. oktober røyk som steg opp fra en båt i havnen etter israelske angrep.

Mot slutten av sin tale, oppfordret Fakhri medlemslandene til å vurdere sanksjoner, kutte diplomatiske bånd og innføre våpenembargoer på Israel som reaksjon på situasjonen.

– Dette skjer på deres vakt. Vennligst omgjør deres ord til handling, appellerte han.

Til tross for at menneskerettighetsrådet opprettet en FN-kommisjon for å undersøke brudd fra begge sider av konflikten i 2021, har ingen nye tiltak blitt vedtatt siden den siste opptrappingen av vold.

Den prekære situasjonen på Gaza fører til alvorlige spørsmål om internasjonalt samarbeid og ansvarlighet i krisetider, samtidig som den kaster lys over de humanitære konsekvensene av konflikten. Mens debatten fortsetter, står innbyggerne i Gaza overfor en desperat kamp for overlevelse under stadig vanskeligere levekår.

Israel-Hamas-krigen: Bosettere forsøkte å komme inn på Gazastripen

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt