Høyere renter og lav inntekt skaper gjeldsproblemer for mange japanere. Situasjonen er prekær, med rekordhøye nivåer av personlig gjeld og stadig flere som søker konkursbeskyttelse.
Personlig gjeld har blitt en alvorlig utfordring for mange japanere etter hvert som høyere renter og økte levekostnader presser økonomien, melder The Strait Times.
Ifølge tall fra myndighetene overskred husholdningenes låneopptak den gjennomsnittlige inntekten i 2023, en situasjon som aldri før har blitt registrert i landet.
Advokater melder at personlige konkurser, allerede på sitt høyeste nivå siden pandemien, kan nå sitt høyeste siden 2012 i år. Samtidig rapporteres det om en økning i selvmord knyttet til gjeldsproblemer.
– Mange som er vant til lave renter, sliter nå med å håndtere økte låneutgifter, sier økonom Takuya Hoshino fra Dai-ichi Life Research Institute.
Gjeldsspiralen vokser
Gjennomsnittlig husholdningsgjeld steg til 6,55 millioner yen (omtrent 56 000 kroner) i 2023, ifølge offentlig statistikk. For enkelte blir lån en ond sirkel. En 60 år gammel kvinne i Tokyo, som nylig søkte personlig konkurs, forteller at hun måtte låne penger for å betale andre lån, noe som til slutt førte til 11 millioner yen i samlet gjeld.
Les også: Japan planlegger skatteøkning for å finansiere militæroppbygging
– Renteutgiftene alene var uoverkommelige, sier kvinnen, som ønsker å være anonym på grunn av stigmaet knyttet til konkurs. De fleste forbrukslån har renter på mellom 14 og 16 prosent, og noen betaler opptil 18 prosent.
Forbrukslån har økt med mer enn 8 prosent hvert år siden 2023, det høyeste nivået siden 2008. Bank of Japan advarer også om at økende boliglån blant yngre japanere kan føre til større problemer i årene som kommer.
Lav lønn og dårlig økonomisk forståelse
Japan har de laveste gjennomsnittslønnene blant G7-landene, ifølge OECD, med rundt 47 000 amerikanske dollar i året – langt under USA, som har et gjennomsnitt på 80 000 dollar. Dette gjør mange husholdninger særlig utsatt.
Økonomisk analfabetisme bidrar også til problemene. En studie fra Bank of Japan viser at japanere scorer dårligere enn europeere og amerikanere på spørsmål om inflasjon og investering.
– Mange låner for å dekke grunnleggende levekostnader, noe som øker presset ytterligere, sier Nana Otsuki, seniorforsker ved Pictet Asset Management Japan.
Myndighetene frykter at unge voksne, spesielt de med lav og ustabil inntekt, er ekstra sårbare. Etter at myndighetene senket myndighetsalderen til 18 år i 2022, har andelen unge med gjeld økt kraftig.
Gjeldsproblemene illustrerer landets økonomiske utfordringer og de langsiktige konsekvensene av lav lønnsvekst kombinert med økte kostnader. – Mange håper på økte inntekter i fremtiden for å betale tilbake lånene, men dette er langt fra en garanti, avslutter Otsuki.