4. april, 2025

Finansprofessor på Peking University om Kinas økonomisk modell: – Vi har sett dette før, og det ender aldri godt 🔒

Share

Kina har bygget seg opp med rekordfart – men hva skjer når motorveiene ender i spøkelsesbyer og fabrikkene produserer for et hjemmemarked som ikke kan absorbere varene?

Som vi så i første del av intervjuet med Michael Pettis, finansprofessor ved det prestisjetunge Peking University og en internasjonalt anerkjent Kina-ekspert, er industriell overkapasitet én av de største utfordringene for Kinas økonomi. Landet produserer langt mer enn det selv forbruker, og er derfor avhengig av å eksportere overskuddet for å holde de økonomiske hjulene i gang.

Denne overproduksjonen har ført til økende spenninger internasjonalt – med beskyldninger om prisdumping, svekket konkurranseevne for vestlig industri, og økt proteksjonisme i både USA og Europa. I andre del av intervjuet tok Pettis for seg de globale ringvirkningene av Kinas økonomiske modell, og hvordan overkapasiteten skaper problemer ikke bare i vestlige industriland, men også i utviklingsland som forsøker å bygge opp egen produksjon.

Men hvordan står det egentlig til på hjemmebane? I denne tredje og siste delen av intervjuet retter vi blikket innover – mot konsekvensene av Kinas økonomiske ubalanser for landets egen befolkning og fremtidsutsikter.

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

Shenzhen: Byen som symboliserer det kinesiske økonomiske miraklet 🔒

Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt