21. januar, 2025

Femte gang er lykken: Shigeru Ishiba blir Japans statsminister

Share

Etter fem forsøk vil den tidligere forsvarsministeren Shigeru Ishiba endelig lede det regjerende Liberaldemokratiske Partiet – og Japan.

Den erfarne Ishiba, som også har vært partisekretær, vant LDPs presidentskapsvalg på fredag, der han beseiret minister for økonomisk sikkerhet, Sanae Takaichi, i en avgjørende omgang. Han vil bli utnevnt til statsminister neste uke etter en avstemning i parlamentet. Dette melder The Japan Times.

Etter avstemningen minnet Ishiba om sin tid som partisekretær under den avdøde tidligere statsministeren Shinzo Abe, og sa at det var en tid da partimedlemmer kunne ha frie og åpne diskusjoner.

«Jeg vil tilbake til den tiden igjen, til et rettferdig, humant og ydmykt LDP, der vi alle dro i samme retning,» sa han.

Ishiba vant omgangen med 215 stemmer mot Takaichis 194 stemmer.

«Jeg vil gi alt jeg har for å gjøre dette landet til et trygt og sikkert sted ved å tro på folk, tale sannheten med mot og oppriktighet.»

Statsminister Fumio Kishida sa at valget hadde vist offentligheten at LDP var villig til å forandre seg. Den avtroppende lederen berørte ikke bare behovet for å akselerere innsatsen for å oppnå en vekstorientert økonomi nasjonalt, men også styrking av forsvars- og diplomatiske tiltak.

– Når det gjelder diplomati, befinner det internasjonale samfunnet seg på et historisk vendepunkt og i en tilstand av stor forvirring, sa Kishida og la til:.

– Vi må styrke Japan-USAs allianse samtidig som vi fundamentalt styrker våre nasjonale forsvarsevner. Gjennom samarbeid med likesinnede land i den globale sør, må vi lede det internasjonale samfunnet mot samarbeid i stedet for splittelse og konfrontasjon.

Kentaro Yamamoto, professor i statsvitenskap ved Hokkai-Gakuen Universitet, sa at Ishibas seier signaliserte at faksjonspolitikken fra Abe-æraen var over.

– Men Ishibas smale margin av seier blant medlemmene i Dieten betyr at hans støtte i partiet er ekstremt skjør, sa Yamamoto, og fortsatte:

– Med mindre han oppnår store seire i fremtidige valg til både Under- og Overhuset, vil han ikke kunne danne en stabil regjering.

Ishiba har lenge vært kjent som en ekspert på nasjonal sikkerhet og en forkjemper for regional revitalisering, noe som plasserte ham høyt på meningsmålingene før valget blant både offentligheten og LDPs støttespillere om hvem av de ni kandidatene som ville være best egnet til å lede partiet.

Selv om Ishiba var forsvarsminister i litt under ett år fra 2007 til 2008, hadde han også stillingen som direktør for Japan Defense Agency — forløperen til forsvarsministeriet — i nesten to år fra 2002 til 2004.

Selv om han vil bringe med seg mye erfaring innen nasjonal sikkerhet til stillingen, må den selvbeskrevne «gunji otaku» (militærnerd) bygge nærmere bånd med USA, Japans sikkerhetsallierte, hvis han skal fortsette politikken LDP har innført for å «drastisk styrke» landets forsvar i lys av det «økte alvor» i den regionale sikkerhetssituasjonen.

Les også: Norge inngår forsvarsindustriavtale med Japan

Men mer umiddelbart må han også overbevise en skeptisk offentlighet om hvor de ekstra midlene til planlagte økninger i forsvarsbudsjettet vil komme fra — og om ytterligere skatteøkninger vil være nødvendige.

Masato Kamikubo, statsviter ved Ritsumeikan Universitet, sa at Ishibas seier viste at LDP tenker på hvem som best kan lede partiet når en generell valgkamp blir utlyst. Dette har blitt et spesielt presserende spørsmål ettersom partiet møter opposisjonen, Det konstitusjonelle demokratiske partiet i Japan, og dets nye leder, tidligere statsminister Yoshihiko Noda, som ble valgt mandag.

– Noda har bedt om en ‘senter-høyre-konservativ’ tilnærming for å vinne stemmer, og har som mål å flytte CDPs politikk fra venstre mot sentrum for å vinne såkalte uavhengige velgere, som nå antas å utgjøre 50–60% av velgerne, sa Kamikubo.

Takaichi har en konservativ politikk som appellerer til LDPs tradisjonelle støttespillere, sa Kamikubo, men det er vanskelig for henne å få støtte fra uavhengige velgere.

– Jeg tror mange medlemmer av Dieten tenkte at Ishiba, med sin mer moderate, sentrumsorienterte tilnærming til sosialpolitikk, er mer sannsynlig å tiltrekke uavhengige velgere når valgkampen starter, la han til.

Ishiba har ofte og åpent kritisert statsministeren og partiet — spesielt når det gjelder måten statsministeren håndterte skandalen om politiske midler som rammet partifaksjoner mot slutten av fjoråret. I tillegg misliker LDPs visepresident Taro Aso, som fortsatt har en faksjon med 54 medlemmer og innflytelse i partiet, Ishiba sterkt.

Ishibas mest åpne politiske motstandere har beskrevet ham som en «forræder» mot sine medborgere. I 1993 støttet han et mistillitsforslag mot den daværende statsministeren Kiichi Miyazawa og forlot LDP for et nytt parti.

Han kom senere tilbake i 1997 og klatret oppover i LDPs rekker, og har hatt flere ministerposter, inkludert som minister for regional revitalisering.

I 2008, mens Ishiba var landbruksminister under den daværende statsministeren Aso, skapte han ikke noe godt forhold til partiets tungvektere da han ba ham om å trekke seg amid frykten for at LDP ville bli beseiret i et nært forestående valg til Underhuset.

Men i de siste dagene av valgkampen gjorde Ishiba en innsats for å vinne støtte fra både Kishida og Aso. Han sa at han ønsket å fortsette Kishidas grunnleggende økonomiske politikk og møtte til og med Aso torsdag kveld i et forsøk på å vinne ham over.

Ishiba er en 12-perioders medlem av Underhuset som representerer kystprefekturet Tottori ved Japanhavet. En kristen døpt i en kirke i Tottori, ble han først valgt i 1986. I 2002 var han leder av det daværende forsvarsbyrået under den tidligere statsministeren Junichiro Koizumi, og han var forsvarsminister i 2007 under den tidligere statsministeren Yasuo Fukuda etter at byrået ble oppgradert til et ministerium.

I en av de første reaksjonene fra Japans allierte og partnere postet den amerikanske ambassadøren i Japan, Rahm Emanuel, en melding på sosiale medier hvor han gratulerte Ishiba med seieren.

«Ser frem til å samarbeide med Japans nye statsminister for å styrke #USJapanAlliance,» skrev han.

Frankrike og Japan med felles «samurai» militærøvelse: Fremmedlegionen deltar

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt