10. oktober, 2024

Europeiske selskaper vender ryggen til Kina

Share

En nylig studie fra Den europeiske handelskammeret i Kina viser en markant nedgang i europeiske selskapers interesse for å investere i den asiatiske giganten.

Europeiske selskaper rangerer Kina som en stadig mindre attraktiv investeringsdestinasjon, og andelen som ser på landet som toppvalg har sunket til et rekordlavt nivå, opplyste Det europeiske handelskammeret i Kina på fredag, ifølge Reuters. Kammeret, som representerer europeiske interesser, uttrykte bekymring for at det kan ta år å gjenopprette tilliten til verdens nest største økonomi.

Ifølge den nyeste utgaven av kammerets Forretningskonfidensundersøkelse, er utsiktene for å drive virksomhet i Kina de dårligste i undersøkelsens 20 år lange historie. Over en fjerdedel av respondentene er pessimistiske med hensyn til deres nåværende vekstpotensial, og 44% har negative forventninger til fremtidige utsikter.

Kinas økonomi står overfor motvind, og president Xi Jinping har oppfordret til å fortsette med en produksjons- og eksportfokusert, gjeldsdrevet utviklingsmodell til tross for motstand fra Vesten. Dette har ført til at utenlandske firmaer føler seg mindre velkomne enn tidligere.

På mandag ba EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Frankrikes president Emmanuel Macron Xi om å sikre en mer balansert handel med Europa, men den kinesiske lederen viste liten vilje til å tilby store innrømmelser under sitt besøk i Paris.

– Det er bekymringsfulle tegn på at noen europeiske selskaper enten isolerer operasjoner eller nedskalerer sine ambisjoner i Kina ettersom utfordringene de står overfor begynner å oppveie fordelene ved å være her, sa Jens Eskelund, kammerets president.

Les også: Økonomisk oppgang eller stagnasjon? Kinas vei mot høyinntektsstatus

Selv om den kinesiske regjeringen ofte signaliserer at de ønsker å forbedre næringslivsmiljøet, trenger vi nå å se konkrete tiltak for å gjenopprette investorers tillit, understreket han.

Bare 13% av firmaene oppgir nå at de ser på Kina som en topp investeringsdestinasjon, ifølge kammeret. Dette er ned fra 16% i 2023 og betydelig lavere enn under pandemien, da Beijings strenge null-COVID-regime førte til et fall fra en femtedel i 2019 til 17% i 2020, 27% i 2021 og 21% i 2022 da restriksjonene til slutt ble opphevet.

Store medlemmer av kammeret inkluderer BASF, Maersk, Siemens og Volkswagen.

– Europeiske selskaper konfronteres med økende usikkerhet i Kina, mye på grunn av økonomisk volatilitet og en mindre forutsigbar politisk retning, sa Denis Depoux, global administrerende direktør i konsulentfirmaet Roland Berger.

Pandemien og en eiendomskrise har avslørt begrensningene i Kinas utviklingsmodell, sier analytikere. Og ettersom Kinas ubalanse mellom investeringer og forbruk er dypere enn Japans på 1980-tallet – før landets berømte «tapte tiår» – risikerer økonomien å bremse til et punkt hvor det føles som en resesjon.

Europeiske firmaer merker presset, og antallet selskaper som melder om økte inntekter er også det laveste noensinne. I tillegg sier nesten 40% av respondentene at Kinas sviktende økonomi er deres største forretningsutfordring, mens en avtagende global økonomi kommer på en fjern andre plass med 15%.

– Selskaper fortsetter å flytte investeringer som opprinnelig var planlagt for Kina til alternative markeder som oppfattes som mer forutsigbare, pålitelige og gjennomsiktige, opplyste kammeret og la til:

– Investeringer fattes i sykluser og tas ikke lett på, så å reversere dem vil ikke være mulig over natten.

Nyklassisk økonomi: Veikartet som sviktet

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt