19. april, 2025

Europa vil løsrive seg fra amerikansk teknologi

Share

Trump, toll og teknologikrig gir ny fart til europeisk vilje til uavhengighet. Europa gjør nå et krafttak for å bygge sin egen teknologiske infrastruktur – uavhengig av USA. 

Bakgrunnen er stadig forverrede forhold til Washington og frykten for at Donald Trump skal bruke USAs teknologiske dominans som pressmiddel, skriver France24. 

Flere EU-ledere og næringslivsfolk tar nå til orde for at Europa må få kontroll over egne digitale ressurser.

– Vi må bygge opp våre egne teknologiske muskler, sier EUs teknologiansvarlige Henna Virkkunen. Hun trekker frem kunstig intelligens, kvanteteknologi og halvledere som nøkkelsektorer.

Bekymringen er at USA, særlig under Trump, skal bruke sin dominerende posisjon innen digital infrastruktur og programvare for å presse Europa politisk eller økonomisk.

Les også: Trumps tollkrig kan knuse iPhone-fortjenesten

Kritisk avhengighet av USA

– Å være fullstendig avhengig av teknologi utenfor Europa setter oss i en sårbar situasjon, sier EU-parlamentariker Stéphanie Yon-Courtin. Hun peker på hvordan USA tidligere har begrenset eksporten av halvledere, noe som kan ramme Europa hardt.

Tallene viser en stor skjevfordeling: Over to tredjedeler av det europeiske sky-markedet kontrolleres av amerikanske selskaper som Amazon, Microsoft og Google. Europeiske aktører utgjør kun to prosent.

I 2023 kom nær en fjerdedel av EUs høyteknologi-import fra USA, ifølge tall sitert i saken.

«Kjøp europeisk»

EU-kommisjonen har nylig tatt til orde for en «europeisk preferanse» i offentlige innkjøp av teknologi. Det vil si at europeiske selskaper skal prioriteres, blant annet innen kunstig intelligens.

– Insentiver for å kjøpe europeisk er viktig, sier Benjamin Revcolevschi, sjef for den franske skytjenesten OVHcloud.

Også på betalingsområdet diskuteres nå et felles europeisk system som alternativ til Mastercard, Visa og kinesiske Alipay. Den europeiske sentralbanksjefen Christine Lagarde støtter ideen om en «europeisk løsning».

Verdier og regulering

Trumps visepresident JD Vance har kritisert Europas teknologilovgivning, og hevder den hemmer innovasjon og rammer amerikanske selskaper.

Men i EU ses nettopp reguleringene som en styrke – og som et uttrykk for andre verdier. Unionen har blant annet innført verdens strengeste regler for personvern og kunstig intelligens.

– Det handler ikke om å være anti-amerikansk, sier Bruce Lawson fra den norske nettleseren Vivaldi.

– Det handler om å frigjøre seg fra teknologisk avhengighet av selskaper som har helt andre verdier når det gjelder databeskyttelse, fortsetter han, og legger til:

– Brukerne foretrekker rett og slett at dataene deres behandles av et europeisk selskap.

Trump-toll: Taiwan lover antidumpingtiltak og merkevaren «Made in Taiwan»

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt