29. januar, 2025

Europa mister kapital og børsnoteringer til USA og Hong Kong

Share

Mens teknologiselskaper strømmer til børsene i USA og Hong Kong for å hente kapital og dra nytte av et mer dynamisk investormiljø, sliter Europa med å tiltrekke seg de store aktørene.

Mange teknologiselskaper søker kapital på aksjemarkedet for å dekke økende behov, men mens USA og Hong Kong opplever en økning i børsnoteringer, sliter Europa med å holde tritt melder den tyske næringsavisen Handelsblatt.

USAs president Donald Trump har fremhevet teknologiindustriens investeringer i landet. Under World Economic Forum i Davos uttalte han at selskaper som Oracle og Softbank har mottatt betydelige investeringer, mens OpenAI har annonsert investeringer på over 500 milliarder dollar i AI-infrastruktur.

– Andre selskaper har også annonsert milliarder og milliarder, noe som tilsvarer billioner i investeringer i USA, sa Trump.

Kapitalbehovet øker

Kappløpet om teknologisk lederskap innen kunstig intelligens krever store investeringer i mikrobrikker, datasentre og energi.

– Denne bølgen av AI-innovasjon må finansieres og er avhengig av kapitalmarkedene, sier Dan Dees, leder for investeringsbankvirksomhet i Goldman Sachs.

Han påpeker at mange teknologiselskaper i USA har hentet rekordbeløp i de private markedene, men at behovet for mer kapital øker.

– Flertallet av disse selskapene vil til slutt benytte seg av de offentlige kapitalmarkedene, ifølge han.

Tall fra bransjetjenesten Dealogic viser at selskaper i USA hentet inn 41,3 milliarder dollar i fjor, mens Asia samlet 51,6 milliarder dollar. Europa lå langt bak med 18 milliarder dollar.

Hong Kong lokker med enklere regler

Hong Kong-børsen opplever allerede en oppgang i børsnoteringer.

– Vi har sett en betydelig økning sammenlignet med 2023, med åtte nye noteringer bare i januar, sier Carlson Tong, styreleder for Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX).

Les også: Øst-Europa på vei opp: Spår sterk økonomisk vekst

Kinesiske CATL planlegger en sekundær notering i Hong Kong for å tiltrekke seg vestlige investorer og hente inn minst fem milliarder dollar.

– HKEX er den enkleste måten for utenlandske investorer å få tilgang til Kinas aksjemarked gjennom Connect-programmet, forklarer Tong.

Europa sliter med fragmenterte markeder

I Europa peker bankfolk på utfordringer som fragmenterte kapitalmarkeder og lav likviditet på børser som Frankfurt, Amsterdam og Paris.

Et eksempel er SAP, som med en markedsverdi på 322 milliarder euro utgjør over 15 prosent av DAX-indeksen. Begrensninger på vektingen gjør at fond som følger indeksen eier færre SAP-aksjer enn de ellers ville hatt.

Lavere likviditet og mindre investormiljø fører til at selskaper heller velger USA.

– Vi forbereder oss på børsnotering og vurderer Nasdaq som vårt beste alternativ, sier en leder for et østeuropeisk cybersikkerhetsselskap.

USA leder an i fusjoner og oppkjøp

Med mindre strenge konkurranseregler under Trump øker aktiviteten innen fusjoner og oppkjøp, særlig i transaksjoner mellom to og ti milliarder dollar, ifølge JP MorganChase.

Dette setter europeiske selskaper under press til å styrke sin tilstedeværelse i USA.

– Jeg forventer en kraftig økning i grenseoverskridende transaksjoner, sier Walter Sinn, Tysklandssjef for konsulentselskapet Bain.

Goldman Sachs’ Dees mener utviklingen i USA kan utløse en bølge av sammenslåinger i Europa.

– Behovet for sterke europeiske aktører blir stadig mer tydelig, sier han.

Tyskland og dets NGO-er påtvinger sin energipolitikk

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt