12. juli, 2025

EU strammer inn importen av ukrainsk hvete og sukker

Share

Nye kvoter skal dempe misnøye blant europeiske bønder – ukrainske eksportører kaller det et tilbakeslag

Den europeiske union har vedtatt nye importkvoter for ukrainske jordbruksvarer. Det kraftigste innstrammingen gjelder hvete, der kvoten reduseres til 1,3 millioner tonn i året – langt under de 4–6 millioner tonn som tidligere har vært importert uten restriksjoner de siste tre sesongene. Det melder Ukragroconsult.

Målet med tiltaket er å redusere presset på EU-bønder som har klaget over konkurranse fra billig ukrainsk korn og sukker.

Betydelig kutt i sukker og hvete

Importen av sukker får en øvre grense på 100 000 tonn – et kraftig fall fra de over 500 000 tonn som ble importert i sesongen 2023/24. Samtidig økes kvoten for kyllingkjøtt til 120 000 tonn, opp fra tidligere 90 000.

Bygg er det eneste produktet som får utvidet kvote – fra 350 000 til 450 000 tonn – tilsvarende fjorårets nivå. For mais settes kvoten til 1 million tonn, men dette anses som symbolsk ettersom importen uansett er tollfri.

Kritikk fra Ukraina – frykt for økt eksportpress

Ukrainske landbruksorganisasjoner har reagert kraftig på beslutningen og omtaler den som et «skritt bakover». Ifølge bransjen skjerper EU-vedtaket presset mot ukrainske bønder som allerede er rammet av høye logistikkostnader, krig og redusert vestlig støtte.

Les også: Ukrainsk landbruksselskap oppgraderer kornlagre og kornsiloer

– Den reduserte markedsadgangen til EU vil forverre de økonomiske utfordringene for ukrainske produsenter, advarer eksportorganisasjoner.

Effekt: omfordeling i EU – ikke globalt skifte

Handelsaktører påpeker at effekten først og fremst blir en omfordeling innen EU.

– Importører vil i større grad handle korn fra Frankrike eller Tyskland fremfor Ukraina, sier en fransk korntrader.

På globalt plan vil Ukraina fortsatt kunne eksportere store volum til markeder i Nord-Afrika og Asia. Samtidig skaper den sikkerhetspolitiske situasjonen i Svartehavet usikkerhet, ettersom russiske styrker flere ganger har angrepet ukrainske handelsskip som frakter hvete til resten av verden.

Dette gjør forsyningslinjene sårbare – særlig for lavinntektsland i det globale sør som er avhengige av kornimport.

Neste vurdering i 2028

Den reviderte avtalen mellom EU og Ukraina dekker 40 produktkategorier og krever godkjenning med kvalifisert flertall i EU-rådet. Den åpner også for at enkeltland kan innføre ytterligere tiltak dersom markedet forstyrres innenfor kvotene. Neste revisjon er planlagt i 2028 med mål om mulig ny liberalisering.

Hvordan Kreml bruker landbruket til å fremme sine geopolitiske agendaer

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt