Et forslag om å styrke vernet mot diskriminering utenfor arbeidslivet er hentet frem igjen av EU-kommisjonen – men medlemslandene er fortsatt uenige.
EU-kommisjonen har valgt å gjenopplive et forslag til et nytt likestillingsdirektiv, som tidligere i år ble fjernet fra arbeidsprogrammet. Det melder Euronews.
– Dette direktivet vil tette et stort hull i EU-lovgivningen ved å utvide vernet mot diskriminering til også å gjelde områder utenfor arbeidslivet, sa en talsperson for Kommisjonen.
Lang ventetid – og fortsatt uenighet
Direktivet ble først foreslått i 2008, men har stått fast i Rådet, selv om det har vært framgang i Europaparlamentet.
I februar varslet Kommisjonen at de ville trekke forslaget, fordi det ikke var mulig å oppnå enighet blant medlemslandene. Det skapte sterke reaksjoner i sivilsamfunnet og blant EU-politikere.
– Det er en skandale, uttalte Alice Bah Kuhnke (De Grønne/Sverige), som har ansvar for saken i Parlamentet.
– EU må vise lederskap og komme med ambisiøs lovgivning i møte med den globale tilbakeskritten på likestilling, særlig etter Donald Trumps tid ved makten.
Les også: Kjønn og alder: Diskriminering i arbeidslivet
Flere organisasjoner sendte også et åpent brev, hvor de skrev at «beslutningen undergraver EUs forpliktelse til å bygge et fellesskap basert på likhet – nettopp når utsatte grupper trenger beskyttelse som mest».
Danmark overtar stafettpinnen
Forslaget er nå tatt opp igjen fordi «et klart flertall i Parlamentet og blant medlemsstatene støtter det», opplyser Kommisjonen.
Men for at direktivet skal gå videre til forhandlinger mellom EU-institusjonene, må Rådet vedta det med enstemmighet. Tre land – Tsjekkia, Tyskland og Italia – er fortsatt imot kompromissforslaget.
Polen klarte ikke å oppnå enighet i sin periode som formann i Rådet. Nå har Danmark overtatt og har varslet at de vil løfte saken på sosialministermøtet i desember.
Milliardgevinst i likestilling
Ifølge en rapport fra EUs forskningsavdeling (EPRS) kan direktivet gi opptil 55 millioner euro (rundt 640 millioner kroner) i året i bedre helse, utdanning og sosialt samhold.
Men veien videre krever politisk vilje – og enighet i et EU preget av økt splittelse i likestillings- og migrasjonsspørsmål.
Trump oppretter avdeling for å stanse «diskriminering mot kristne»