18. januar, 2025

EU-krav truer levebrødet til småbønder i Sørøst-Asia

Share

Når EU strammer inn regelverket for palmeolje, står millioner av bønder i Indonesia og Malaysia overfor et vanskelig valg mellom økonomisk overlevelse og miljøvern.

Småbønder i Sørøst-Asia står overfor en usikker fremtid etter at EU vedtok nye regler for palmeolje. Ifølge de nye reglene, som trer i kraft ved årsskiftet, er det forbudt å importere palmeolje fra områder hvor skog er blitt ryddet etter desember 2020, skriver The Strait Times.

For mange bønder, spesielt i Indonesia og Malaysia, kan dette bety tap av inntektskilder som de er avhengige av. Flere uttrykker bekymring for hvordan de skal overleve økonomisk uten å kunne dyrke palmeolje på sine egne landområder.

– Vi vil bevare skogen, men vi må også tjene til livets opphold, sier Seperianus Seka, en 43 år gammel bonde fra Vest-Kalimantan.

Det nye EU-regelverket har blitt hyllet av miljøvernere som et viktig steg mot å bekjempe klimaendringer og tap av biologisk mangfold. Samtidig har det fått kritikk fra ledere i Indonesia og Malaysia, som mener at de strenge kravene kan slå bena under småbønder. De hevder at småbønder mangler ressursene til å følge de komplekse kravene i regelverket, som blant annet krever at man kan spore opprinnelsen til alle produkter helt tilbake til den enkelte gård.

Mange bønder har aldri hørt om de nye reglene og forstår ikke hvordan de skal kunne etterleve dem. 68 år gamle Sabinus Sabin fra Sanggau, Vest-Kalimantan, uttrykker sin frustrasjon: «Hvor gikk vi feil? Hvis utlendinger slutter å kjøpe vår palmefrukt, hvor skal vi da selge den? Ikke ta fra oss vårt levebrød,» sier hun.

Les også: Maktspill: Malaysia bytter ut forhandler etter økt muslimsk vold i Sør-Thailand

Til tross for utfordringene har enkelte organisasjoner forsøkt å hjelpe bønder med å tilpasse seg de nye kravene ved å fremme bærekraftige jordbruksmetoder. Likevel er det fortsatt en lang vei å gå før småbønder i Sørøst-Asia er klare til å møte EUs krav.

Bønder som Pilen Bujang, som nylig har gått over til økologiske gjødslingsmetoder, mener at EU heller burde støtte gode praksiser enn å straffe alle småbønder: «Jeg er bare en enkel bonde som gjør mitt beste. I stedet for å straffe alle småbønder, hvorfor ikke støtte dem som gjør det bra?»

Regelverket kan likevel føre til en større bevissthet rundt bærekraft og tvinge bønder til å revurdere sine metoder, ifølge enkelte stemmer. Men for mange står dilemmaet fortsatt mellom å bevare miljøet og å overleve økonomisk.

Jakten på tillit: Indonesia som fremtidig formuesforvalter?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt