Sjefen for USAs forsvarsetterretning, generalløytnant Jeffrey Kruse, sier at underrapporteringen av Ukrainas motstandskraft har ført til en ny metode for å vurdere militær «kampvilje» i andre land, inkludert Kina.
Da Russland invaderte Ukraina i februar 2022, forventet amerikanske analytikere at Kyiv ville falle innen tre dager. I dag, over tusen dager senere, står hovedstaden fortsatt, og kampene har flyttet seg østover. Denne overraskelsen har fått USAs etterretning til å revurdere hvordan de vurderer en hær sin evne og vilje til å kjempe, melder Breaking Defense.
Generalløytnant Kruse, som leder Defense Intelligence Agency (DIA), innrømmer at de undervurderte Ukrainas «kampvilje». Dette har ført til at DIA har utviklet en ny metode for å måle denne faktoren i militære styrker.
– Ukrainerne viste en kampvilje langt over det noen av oss hadde estimert, sa Kruse under et arrangement arrangert av Intelligence and National Security Alliance.
Kruse forklarte at den nye metodikken nå brukes på flere lands militære styrker, inkludert Kinas. Målet er å forstå bedre hvordan faktorer som moral, trening og ledelse påvirker en hærs reelle styrke.
Kinas planer for Taiwan
Når det gjelder Kina, mener Kruse at landet er på vei mot å oppfylle president Xi Jinpings mål om å kunne invadere Taiwan innen en bestemt tidsramme. Han uttrykker likevel tvil om hvorvidt Kina har en klar plan for hva som skjer etter en eventuell invasjon.
– Jeg er ikke overbevist om at de er klare til å håndtere alle konsekvensene av en slik handling, sa Kruse.
Les også: Professor til Geopolitika: Ukraina utfordrer klassisk grenseforståelse 🔒
Han påpekte at en invasjon av Taiwan ville kreve at Kina samtidig sikrer sine egne grenser og håndterer internasjonale reaksjoner, noe som kan overstige deres nåværende kapasitet.
Nordkoreanske soldater i Russland
Kruse kommenterte også forflytningen av nordkoreanske tropper til Russland. DIA anslår at over 10 000 nordkoreanske soldater nå befinner seg i Russland, noe som kan styrke Russlands posisjon i konflikten.
– Disse nordkoreanske styrkene er blant de best trente i landet, men det er usikkert om de er egnet for oppgavene de kan bli satt til, forklarte han.
Han understreket at spesialstyrker er trent for spesifikke operasjoner som sabotasje og raid, men kanskje ikke er ideelle for tradisjonelle militære offensiver.
Utfordringer i informasjonsmiljøet
Generalløytnant Kruse nevnte også et skifte fra en regelbasert verdensorden til en der flere land bruker «rå makt» for å nå sine mål. Han uttrykte bekymring over dagens informasjonsmiljø, der desinformasjon og såkalte «informasjonsmikroklima» gjør det vanskeligere å skille fakta fra fiksjon.
– Å skille mellom sannhet og usannhet blir en betydelig utfordring for etterretningsmiljøet fremover, uttalte han.
Kruse avsluttet med å påpeke viktigheten av å tilpasse seg disse nye realitetene for å støtte beslutningstaking og militære operasjoner på en effektiv måte.