21. januar, 2025

Etniske spenninger og politiske utfordringer i hjertet av Sørøst-Asia 🔒

Share

Økonomiske og sosiale skiller preger Malaysia, et land hvor etnisk baserte politikker har skapt langvarige spenninger mellom de største befolkningsgruppene.

Malaysia er et arkipel på størrelse med Norge med et areal på rundt 330 kvadratkilometer, som ligger strategisk plassert i Sørøst-Asia, som et bindeledd mellom Det indiske hav og Sør-Kinahavet. Brorparten av landets territorium omfatter den malaysiske halvøy og deler av øya Kalimantan, tidligere kjent som Borneo.

Landet har en multietnisk befolkning på rundt 35 millioner, hvor malayer og andre urfolk utgjør flertallet på litt over seksti prosent. I tillegg finnes det en stor minoritet av kinesere og indere som utgjør henholdsvis tjue og seks prosent av befolkningen. De kom under den britiske kolonitiden for å jobbe i gruver og plantasjer, men bosatte seg senere i byene, mens malayene stort sett levde på landsbygda.

Denne situasjonen førte til at det utviklet seg til å bli et klart økonomisk skille på tvers av landets etnisiteter, med malayene som dårligst stilt. Etter voldsomme raseopptøyer på sekstitallet grunnet økonomiske ujevnheter, innførte den malaysiske regjeringen derfor en politikk i 1971 kjent som «Bumiputera», eller «landets sønner», som er en fellesdefinisjon på alle landets innfødte etniske grupper.

«Bumiputera» hadde som mål å løfte malayene opp til et økonomisk nivå nærmere det kineserne og inderne hadde. Men på tross av tilsynelatende gode intensjoner, har tiltaket ført til splid mellom landets etniske grupper, da kineserne og inderne oppfattet – og fortsetter å oppfatte – «Bumiputera» som diskriminerende.

Tiltakene har utvilsomt hatt stor innvirkning på landets økonomiske og politiske utvikling siden. Til den dag i dag, fortsetter kontroversene rundt loven. Mens et stort flertall av malayene støtter den, blir den kinesiske og indiske delen av Malaysias befolkning stadig mer misfornøyd med situasjonen.

Er dagens politiske status quo bærekraftig?

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

Sultanater: Islams inntog i Sørøst-Asia 🔒

Einar Hammer
Einar Hammer
Forfatter og skribent. Grunnlegger av Riksjournalen.no
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt