Markerte “samarbeidsdagen” med symbol fra okkupasjonstiden
Tirsdag ettermiddag heiste det estiske parlamentsmedlemmet Jaak Valge og poeten Andres Aule nok en gang flagget til den sovjetiske okkupasjonsrepublikken Estland (ESSR) på veggen til Skribenthuset i Tallinns gamleby. Flagget ble raskt fjernet av politiet, melder den estiske rikskringkastningen ERR.
Symbol på kollaborasjon og deportasjon
Aksjonen fant sted på hjørnet av Harju og Kuninga-gaten, ved bygget hvor forfatteren Juhan Smuul har en bauta. Smuul har blitt en kontroversiell figur etter at det i 2023 kom frem at han var involvert i massedeportasjonene til Sibir i 1949. Valge og Aule markerte det de kaller “Samarbeidsdagen” 22. juli ved å protestere mot at minnesmerket fortsatt står.

– Hvis vi tenker på hvilken kollaboratør og deportør som har det mest fremtredende monumentet i Estland, er det Juhan Smuul, sa Valge til Delfi.
Politiet (PPA – Politsei- ja Piirivalveamet) bekreftet at flagget ble hengt opp av to menn, hvorav han ene er 70 år gammel og han andre er identifisert som 52 år. Flagget ble beslaglagt, og det er ennå ikke avgjort om det blir satt i gang etterforskning.
– Vi ville tatt det ned selv, men politiet rakk det først, sa Valge, som forventer å få flagget tilbake 21. august.
Les også: «Matrjosjka-nasjonalisme» og fastlåste konflikter i den post sovjetiske-sfære 🔒
Dette er andre gang duoen utfører samme aksjon. Forrige gang var 22. juli 2023, da de ble bøtelagt 160 euro. Boten ble senere annullert av Harju tingrett.
Tilknytning til ultranasjonalistisk parti
Jaak Valge er parlamentsmedlem for Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), et høyrepopulistisk og ultranasjonalistisk parti kjent for sin skepsis mot EU, innvandring og og harde linje mot russisk innflytelse i landet (Samtidig er partiet en sterk tilhenger av NATO, som de likevel ser på som en nødvendig motvekt mot Russland, journ.anm.).
EKRE ble i sin tid splittet ut fra det estiske konservative folkepartiet nettopp på grunn av en mer radikal ideologisk profil. Partiet har i særlig grad blitt assosiert med «etnofuturistisk» tankegods – en idé om at stater bør bygges på etnisk homogenitet – noe som har ført til avstand mellom EKRE og mer moderate konservative kretser i Estland og Europa.
I sin retorikk kombinerer partiet krav om oppgjør med kommunistisk fortid med ideologiske visjoner om et sterkt, etnisk definert estisk fellesskap.
Ved å heise det sovjetiske flagget ved forfatterforeningens hus, retter han søkelys mot det han omtaler som «æresbevisninger til kollaboratører» som Juhan Smuul. Hensikten er altså å kritisere, ikke hylle, det sovjetiske regimet.
Valges bruk av ESSR-flagget må likevel forstås som en provokasjon rettet mot estiske kulturinstitusjoner som han mener ikke tar nok oppgjør med sovjettidens overgrep.