18. desember, 2024

En tikkende bombe: Al-Hol leiren og truslen om et IS-comeback

Share

Al-Hol leirens skjulte farer avslørt i nytt sikkerhetssveip, inkludert en skjult verden av våpen, gisler, og uoppgjorte regnskap.

I en nylig sikkerhetssveip inne i den store inngjerdede flyktningleiren Al—Hol, som huser 44.000 mennesker, ble det funnet et stort antall våpen, dusinvis av militante fra Islamsk stat og en jesidikvinne som hadde vært holdt av gruppen i nesten 10 år, melder Wall Street Journal.

For mange tok skrekkveldet til Islamsk stat slutt da en USA-ledet militærkampanje knuste gruppens selverklærte kalifat i 2019. Men fem år senere holdes titusenvis av sivile fortsatt i leirer, inkludert i Al-Hol, fylt med familier til militante fra Islamsk stat og andre som utilsiktet ble fanget opp i kaoset i det nordøstlige Syria.

Leirene er del av et større problem. Omtrent 9.000 krigere fra Islamsk stat holdes adskilt i et nettverk av fengslingssentre i samme region. Disse leirene og detensjonssentrene voktes av de Syriske demokratiske styrker (SDF), en kurdisk-ledet styrke som samarbeidet med USA for å bekjempe Islamsk stat, og som nå støttes av amerikanske tropper.

Den umiddelbare utfordringen for USA og dets internasjonale partnere er å lette de humanitære lidelsene til leirenes beboere og bekjempe Islamsk stats sta forsøk på å radikalisere befolkningen. Men et mer skremmende spørsmål er hva man skal gjøre med leirenes tusenvis av beboere og fengslede krigere før regionen rystes av ytterligere uro.

Les også: Skyggefinansiering: Avdekkingen av terrornettverkets globale økonomi 🔒

Hvis en fremtidig amerikansk administrasjon skulle trekke sin støtte til SDF, eller trekke tilbake amerikanske styrker, vil sikkerheten ved leirene og detensjonssentrene kunne kollapse. Dette vil potensielt føre til en gjenoppblussing av Islamsk stat, ikke bare regionalt, men også globalt.

– Al-Hol er absolutt en tikkende bombe fordi det er et av de mest elendige stedene på jorden. Potensielle utløsere for den tidsinnstilte bomben kan komme i forskjellige former, sa Dana Stroul, en tidligere senior Pentagon-tjenestekvinne for Midtøsten.

Mulige utløsere

I oktober 2019 ba daværende president Donald Trump om en full tilbaketrekking av amerikanske styrker fra Syria, noe som sendte sjokkbølger gjennom det amerikanske militæret, før han ombestemte seg og valgte å beholde rundt 900 tropper i landet. Det er uklart hva Trumps posisjon på Syria ville være hvis han returnerer til Det hvite hus neste år.

En annen potensiell trussel mot sikkerheten til leirene er fiendskapet mellom de syriske kurderne og Tyrkia, som gjentatte ganger har bombet deres styrker og gjennomført invasjoner inn i Syria. De syriske kurderne har advart om at de kan trenge å omdirigere sine vakter til andre oppdrag hvis de kommer under et vedvarende tyrkisk angrep.

Iraks anstrengte politikk er en annen joker. Et trekk fra sjiamuslimske politikere i Bagdad om å kaste ut de 2.500 amerikanske troppene i Irak vil kunne undergrave Pentagons innsats for å logistisk støtte sin mer beskjedne innsats i det nordøstlige Syria.

I skyggen av jihad: Kampen for global dominans mellom IS og al-Qaida 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt