14. oktober, 2024

Geopolitisk strategi for mindre makter 🔒

Share

Finnes det en optimal geopolitisk strategi for mindre stater? En fransk forsker har forsøkt å finne svaret på et spørsmål som er veldig relevant for Norge og resten av verdens mindre makter.

Forsker ved Stiftelsen for strategisk forskning, Thibault Fouillet er vitenskapelig direktør ved Institutt for strategi- og forsvarsstudier (IESD) ved Jean-Moulin Universitetet Lyon III. I anledning utgivelsen av sin bok Géopolitique des petites puissances (Geopolitikk for mindre makter), analyserer han utfordringene og problemstillingene som disse aktørene i det internasjonale systemet står overfor i en stadig mer fragmentert verden.

Fouillet har blitt intervju av Tigrane Yégavian i Revue Conflits.

– Hvis en stormakt kan nedgraderes til en geopolitisk dverg slik som Østerrike, er det motsatte mulig?

– Ja, absolutt. Historiske eksempler florerer, enten det er Prøysens skjebne som over tid ble til det tyske keiserriket, eller det mest kjente eksempelet med Roma som gikk fra å være en ikke-dominerende bystat på den italienske halvøya til et imperium som dominerte Europa og Middelhavet.

– Selv om disse eksemplene er gamle, viser de tydelig den relative logikken av makt slik den er definert i boken. En mindre makt er en som, i en bestemt geopolitisk kontekst, kun kan underkaste seg motstandernes trusler uten å kunne skape dem selv; dens handlinger eller utviklingen i det internasjonale systemet kan plutselig endre dette maktforholdet i den ene eller andre retningen. Det er viktig å merke seg at når en liten makt blir en stormakt, vil den geopolitiske konteksten uunngåelig endre seg, noe som påvirker hvem som skaper trusler og hvem som blir utsatt for dem, og dermed endrer maktforholdene seg.

– Derfor er utfordringen i denne boken ikke bare å beskrive dagens handlinger til en enkelt stat, men å forstå rollen, posisjonen og handlingsmulighetene til mindre makter generelt. De som er mektige i dag, kan være svake i morgen, og omvendt.

– Hvordan kan mindre makter forsikre sin egen sikkerhet? Er det ved å søke beskyttelse eller allianser, som vi ser med de baltiske landene?

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

Hva er egentlig geopolitikk? Conflits’ sjefsredaktør gir svar 🔒

Revue Conflits
Revue Conflitshttps://www.revueconflits.com/
Grunnlagt i 2014, har Conflits blitt det ledende fransktalende geopolitiske tidsskriftet som samler forfattere fra skolen for den realistiske og pragmatiske geopolitiske skole.

Les mer

Siste nytt