Pavel Durov, som er grunnleggeren for meldingsappen Telegram, ble arrestert lørdag kveld på Bourget flyplass utenfor Paris.
Durov, som ifølge Forbes har en formue verdsatt til 15,5 milliarder dollar, reiste med sitt private jetfly da han ble pågrepet. Dette melder Reuters.
Arrestordren i Frankrike, er en del av en foreløpig politietterforskning, rettet mot mangelen på moderatorer på Telegram. Politiet mener at kriminell aktivitet har vært tillatt å fortsette uforstyrret på appen. Fransk media rapporterer at Durov kan stå overfor en mulig tiltale allerede søndag.
Telegram, som er en kryptert meldingstjeneste, spiller en særlig viktig rolle i Russland, Ukraina og tidligere sovjetrepublikker. Telegram har nær en milliard brukere globalt og regnes som en av de største sosiale medieplattformene etter Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok og Wechat.
Det franske innenriksdepartementet og politiet har foreløpig ikke kommentert saken.
Durov, født i Russland, startet Telegram sammen med sin bror i 2013. Han forlot Russland i 2014 etter å ha nektet å etterkomme myndighetenes krav om å stenge ned opposisjonsmiljøer på hans sosiale medieplattform VKontakte, som han siden har solgt.
– Jeg vil heller være fri enn å ta imot ordre fra noen, fortalte Durov den amerikanske journalisten Tucker Carlson i april om sin utvandring fra Russland og søken etter et nytt hjem for sitt selskap, noe som inkluderte perioder i Berlin, London, Singapore og San Francisco.
Les også: Mystiske avbrudd i Telegram og Whatsapp vekker mistanke i Russland
Etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022, har Telegram blitt hovedkilden til ufiltrert – og tidvis grafisk og villedende – innhold fra begge sider. Plattformen er blitt det noen analytikere kaller en «virtuell slagmark» for krigen, flittig brukt av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og hans tjenestemenn, samt den russiske regjeringen og andre grupper.
Telegram – som lar brukere unngå offisielt tilsyn – er også blitt et av få steder hvor russere kan få tilgang til uavhengige nyheter om krigen etter at Kreml økte restriksjonene på uavhengige medier etter sin invasjon av Ukraina.
Russlands utenriksdepartement sa at deres ambassade i Paris forsøkte å klargjøre situasjonen rundt Durov og oppfordret vestlige ikke-statlige organisasjoner til å kreve hans løslatelse.
Russland begynte å blokkere Telegram i 2018 etter at appen nektet å etterkomme en rettskjennelse om å gi statens sikkerhetstjenester tilgang til brukernes krypterte meldinger. Forbudet forstyrret mange tredjepartstjenester, men hadde liten effekt på tilgjengeligheten av Telegram der. Forbudet utløste imidlertid masseprotester i Moskva og kritikk fra ikke-statlige organisasjoner.
Telegram økende popularitet har imidlertid ført til granskning fra flere land i Europa, inkludert Frankrike, på grunn av bekymringer knyttet til sikkerhet og datalekkasjer.
Russlands representant til internasjonale organisasjoner i Wien, Mikhail Ulyanov, og flere andre russiske politikere var raskt ute på søndag med å anklage Frankrike for å opptre som “et diktatur” – den samme kritikken som Moskva sto overfor da de la press på Durov i 2014 og forsøkte å forby Telegram i 2018.