30. april, 2025

De strategiske relasjonene mellom Canada og USA 🔒

Share

Mens verdens blikk er rettet mot Kina og Russland, utspiller det seg en stillferdig, men dyptgripende maktkamp i Nord-Amerika. Canada balanserer mellom samarbeid og strategisk underkastelse.

Med et territorium på nær 10 millioner km² – det nest største i verden etter Russland – har Canada tre enorme havfronter mot Stillehavet, Atlanterhavet og Polhavet, noe som gir landet stor geostrategisk betydning. På 4. og 5. plass globalt når det gjelder produksjon av olje og naturgass, innehar landet også noen av verdens største forekomster av sjeldne jordarter (15,2 millioner tonn).

Dette enorme landet deler med USA verdens lengste grense mellom to stater, hele 8 891 km. Men med bare 41 millioner innbyggere mot USAs 341 millioner[1], en stående styrke på 100 000 soldater mot 1,29 millioner i de amerikanske væpnede styrkene, og et forsvarsbudsjett på under 30 milliarder dollar mot nesten 900 milliarder dollar for USA, er kontrasten i strategisk tyngde på den globale arenaen åpenbar.

I tillegg til denne tydelige asymmetrien viste USA allerede under den amerikanske revolusjonskrigen ambisjoner om å dominere sin nordlige nabo. Flere forsøk på anneksjon og vedvarende territorielle tvister vitner om dette[2]. På 1900-tallet, trukket inn i første verdenskrig, nærmet Canada seg likevel USA. Båndene ble sterkere under andre verdenskrig og den kalde krigen, og siden Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 har landet ligget nesten helt på linje med USAs strategi.

Etter sin seier i presidentvalget i november 2024 luftet Donald Trump tanken om å annektere Canada. Da den kanadiske statsministeren Justin Trudeau kunngjorde sin avgang 6. januar 2025, uttalte Trump at han ønsket å slå de to landene sammen: «Hvis Canada fusjonerte med USA, ville det ikke være toll, skattene ville synke betydelig, og de ville være helt trygge mot trusselen fra russiske og kinesiske skip som stadig omringer dem. Sammen – for et stort land det ville bli!!!»[3].

Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet

Back to the fifties: Myten om det tapte USA, fra Reagan til Trump 🔒

Ana Pouvreau
Ana Pouvreau
Spesialist på russiske og tyrkiske forhold, med doktorgrad i litteratur fra Universitetet i Paris IV-Sorbonne. Har også en utdanning innen internasjonale relasjoner og strategiske studier fra Boston University. Kommentator ved FMES-instituttet i Toulon, en forskningsstiftelse som fokuserer på sikkerhet, forsvar og geostrategi i middelhavsområdet, Midtøsten og Afrika. Forfatter av flere bøker om geostrategiske temaer. Har i tillegg gjennomført kurs ved det prestisjefylte franske forsvarsinstituttet IHEDN, som tilbyr spesialisert opplæring i nasjonalt forsvar, sikkerhet og strategi.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt