Åtte amerikanske forskere har nå inngått avtale med Aix‑Marseille‑universitetets nye program «Safe Place for Science». Amerikansk forskningsfrihet er truet, hevder flere av dem.
Frankrike og EU har lansert tiltak for å tiltrekke seg forskere som føler seg presset i USA under president Donald Trumps administrasjon, som blant annet har gått til kamp mot påstått ideologisk forskning ved amerikanske læresteder.
Aix‑Marseille‑universitetet var først ute i Frankrike med en egen satsing rettet mot «vitenskapsflyktninger» fra USA. Nå står åtte amerikanske forskere klare til å flytte til Marseille på Frankrikes sørkyst, skriver Politico.
Universitetets rektor Eric Berton trekker paralleller fra dagens situasjon til hvordan europeiske forskere måtte flykte under Nazi-Tyskland. Sammen med Frankrikes tidligere president François Hollande ønsker Berton at «vitenskapelig flyktning» skal anerkjennes som egen flyktningkategori.
Berton og Hollande har foreslått et nytt oppholdstilbud for forskere som opplever trusler mot sin akademiske frihet, herunder sensur av forskningsresultater eller kutt i budsjett- og forskningsmidler.
Flere av universitetets gjester ønsker å være anonyme av frykt for å miste sine stillinger i USA. – Hele forsknings‑ og utdanningssystemet i USA er virkelig under angrep, mener Brian Sandberg, professor i historie ved Northern Illinois University og en av de åtte vitenskapsflyktningene.
Også en klimaforsker ved navn James og hans kone, som forsker på domstolene og demokrati, påstår at deres respektive fagfelt er spesielt utsatt som skyteskive for Trump og hans tilhengere.
«Safe Place for Science» har lokket nesten 300 søkere i USA, med bakgrunn fra prestisjeuniversiteter som Stanford, Yale og Columbia. 242 kandidater ble ansett som kvalifiserte.
Universitetet har foreløpig satt av 15 millioner euro, om lag 160 millioner kroner, til programmet, og har som ambisjon å ansette mellom tjue og 39 forskere. Deltakerne loves samme lønn som franske forskere.
Samtidig er lønnsnivået lavere i Europa enn i USA. En biologisk antropolog bekymrer seg for at lønnen ikke er så høy som i hjemlandet, men trekker samtidig frem fordeler som gratis skolegang for barna og mindre politisk stress.
Tiltaket i Frankrike er del av et større bilde. EU har lansert fond på over 500 millioner euro, mens land som Belgia, Nederland, Norge og Storbritannia har lansert egne programmer for amerikanske forskere. Ifølge en undersøkelse i Nature vurderer tre av fire amerikanske forskere å flytte ut av USA.