7. januar, 2025

Dagbok om sjøslaget ved Falklandsøyene i 1914 kjøpt av britisk museum

Share

En nylig anskaffet dagbok gir et unikt innblikk i sjøslaget ved Falklandsøyene i 1914, en viktig, men lite kjent hendelse under første verdenskrig.

Dagboken, kjøpt av Friends of the Falklands Museum and Archives (FIMA Friends) på en auksjon, inneholder detaljerte beskrivelser fra kampene mellom britiske og tyske marinestyrker og viser en bemerkelsesverdig respekt mellom fiender, til tross for krigens brutalitet. Dette melder det søramerikanske nyhetsbyrået MercoPress.

Kampen mellom britene og tyskerne

Slaget ved Falklandsøyene fant sted 8. desember 1914, da britiske marinestyrker møtte en tysk skvadron ledet av viseadmiral Maximilian von Spee (som var født i København).

Dent tyske admiralen Maximilian von Spee i 1914. Foto: Wikimedia

Tyskerne hadde nylig seiret over britiske skip i slaget ved Coronel utenfor Chile, men ved Falklandsøyene ble de overrasket av en britisk flåte ledet av admiral Doveton Sturdee. Den britiske flåten, inkludert slagkrysserne HMS Invincible og Inflexible, var bedre utrustet og raskere enn de tyske skipene.

Dagboken tilhørte Virgile Henri Sonnet, en 26 år gammel underoffiser fra Jersey som tjenestegjorde på HMS Invincible. Han førte en nøyaktig logg over slaget og radiomeldingene som ble utvekslet.

Detaljer fra sjøslaget

I et notat fra 7. desember beskrev Sonnet Falklandsøyene som “et svært karrig sted” med rundt hundre hus og en telegrafstasjon. Han bemerket også det kalde været:

– Været er veldig kaldt. [HMS] Canopus hadde to tommer snø på dekk i går.

Under sjøslaget dagen etter beskrev han det kaotiske forsøket på å redde overlevende tyske sjømenn fra den synkende Gneisenau:

– Den verste delen av dagens hendelser var etter slaget. Rundt 100 menn kjempet i vannet, kalde og utmattede. Mange klarte ikke å holde seg fast i vrakdeler og forsvant for alltid.

Les også: Slaget ved Tannenberg (august 1914): Historisk revansje og strategisk fiasko 🔒

Han fortsatte:

– Ikke én av de 97 mennene vi plukket opp hadde styrke til å gå. Jeg hjalp tre eller fire om bord. Den siste forsøkte jeg å gi førstehjelp, men det var for sent.

Gjensidig respekt mellom fiender

Sonnet gjengir en bemerkelsesverdig radioutveksling mellom Admiral Sturdee på HMS Invincible og Korvettenkapitän Hans Pochhammer, Gneisenaus høyest rangerte overlevende. Sturdee anerkjente motet til de tyske mannskapene og uttrykte medfølelse for tapene deres.

– Vi beundrer den gode skytingen fra begge skipene og måten Gneisenau kjempet tappert til siste slutt. Vi føler med dere i tapet av deres admiral, offiserer og mannskap, lød meldingen fra Sturdee.

Pochhammer svarte:

– På vegne av offiserene og mennene som ble reddet, takker jeg Deres eksellense for de vennlige ordene.

Han la til:

– Vi beklager, som dere, at vi måtte kjempe. Vi har personlig lært å kjenne den engelske marinen og dens offiserer i fredstid og er takknemlige for mottakelsen vår.

Dagboken og arven etter Sonnet

Sonnet overlevde sjøslaget, men opplevde senere at HMS Invincible ble senket under slaget ved Jylland i 1916. Han var en av kun seks overlevende.

Dagboken, sammen med et stykke tysk granatsplint funnet på Invincible, vil snart bli overlevert til museet på Falklandsøyene.

Den tyske geopolitiske skoles første disippel: Nazistisk ideolog eller misforstått strateg? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt