Keiser Caligula hadde medisinsk kunnskap – ny forskning avslører keiserens bruk av antikkens planter og blodtapping
Keiseren kjent som en gal morder – og onkel til keiser Nero – hadde en overraskende interesse for legekunst. Bak ryktet skjuler det seg kunnskap om urter og antikk medisin, ifølge en ny studie omtalt av Archaeology News.
Bak brutalitet lå kunnskap om legekunst
Den romerske keiseren Caligula huskes gjerne som en brutal tyrann, en eksentriker som angivelig gjorde hesten sin til senator og henrettet folk etter innfall. Men ny forskning viser at Caligula også kan ha hatt overraskende innsikt i antikkens legekunst – spesielt bruken av den kraftige og giftige planten helleborus (julerose).
I en ny artikkel publisert i Proceedings of the European Academy of Sciences & Arts analyserer Andrew J. Koh (Yale University) og Trevor S. Luke (Florida State University) en tilsynelatende ubetydelig anekdote fra historikeren Suetonius.
Historien handler om en senator som dro til den greske byen Antikyra for å få medisinsk behandling med helleborus, en plante som i antikken ble brukt mot epilepsi, melankoli og sinnslidelser. Da senatoren ba Caligula om ytterligere permisjon, svarte keiseren med å få ham henrettet – og sa:
– En årelating var nødvendig for én som helleborus ikke hadde hjulpet på så lang tid.
Gal – eller belest?
Tidligere har uttalelsen blitt tolket som uttrykk for Caligulas sadisme. Men ifølge Koh og Luke speiler svaret faktisk medisinsk kunnskap i samtiden.
Les også: Keiser Augustus: Arkitekten bak det evige Romerriket🔒
Utsagnet viser at Caligula trolig kjente både til behandlingsforløpet for helleborus og til alternative behandlingsmetoder som årelating – anbefalt av den romerske forfatteren Celsus i verket De Medicina, skrevet under keiser Tiberius.
Forskerne ved Yale Ancient Pharmacology Program har kombinert feltarbeid i dagens Hellas med studier av antikke medisinske manuskripter som Vienna Dioscorides.
De viser at selv om det ikke fantes store mengder helleborus i Antikyra, var byen berømt for å lage potente medisinske miksturer – blant annet med planten sesamoides for å nøytralisere helleborus’ giftige effekt. Ifølge Koh kan Antikyra betraktes som «Romerrikets svar på Mayo-klinikken».
Medisinsk turisme i keiserriket
Antikyra var allerede i første århundre f.Kr. et kjent reisemål for romerske eliter på jakt etter behandling. Caligulas egen tippoldefar, Marcus Livius Drusus, ble angivelig kurert for epilepsi der i år 91 f.Kr.
Forskningen setter dermed Caligulas kommentar inn i en bredere trend av medisinsk reisevirksomhet blant rikfolk i det romerske imperiet – en slags forløper til dagens helse-turisme.
I et nytt lys fremstår Caligula ikke bare som en blodtørstig despot – men som en keiser med kjennskap til samtidens medisinske tenkning.
Historien om Herodes: Klientkongens maktkamp i romersk-okkupert Judea 🔒