11. januar, 2025

Budapest Memorandumet: 30 år siden de falske sikkerhetsgarantiene for Ukraina

Share

Ukrainas myndigheter markerer 30-årsjubileet for Budapest-memorandumet med sterk kritikk av avtalen som skulle sikre landets suverenitet i bytte mot atomnedrustning.

De peker på NATO-medlemskap som eneste reelle garanti mot videre russisk aggresjon, melder VOA News.

Et monument over feilslåtte strategier

For tretti år siden signerte USA, Storbritannia, Russland og Ukraina Budapest-memorandumet, en avtale som skulle gi Ukraina sikkerhetsgarantier mot å gi opp verdens tredje største atomvåpenarsenal. I dag omtaler ukrainske myndigheter avtalen som «et monument over kortsiktig strategisk tenkning».

I en uttalelse 3. desember, på 30-årsdagen for signeringen, uttalte Ukrainas utenriksdepartement at memorandums eneste virkelige arv er lærdommen om at «ingen dokumenter, uansett hvor godt skrevet, er tilstrekkelig for nasjonal sikkerhet.»

«Vi kan ikke gjenta slike feil»

Ukrainas utenriksminister Andrii Sybiha tok memorandumet med seg til et NATO-møte i Brussel som en symbolsk påminnelse.

– Dette dokumentet sikret verken Ukrainas eller transatlantisk sikkerhet, sa Sybiha og la til:

– Vi må unngå slike feil. Derfor diskuterer vi nå konseptet «fred gjennom styrke» og konkrete tiltak vi trenger fra våre allierte.

Les også: Putins tidlige fredskrav avslørt: Full nøytralisering av Ukraina

Tidligere president Petro Porosjenko uttrykte lignende synspunkter i et intervju.

– Under Budapest-avtalen ga Ukraina frivillig opp verdens tredje største atomvåpenarsenal. Mange mener at hvis vi fortsatt hadde hatt dette arsenalet, ville det ikke vært noen krig eller okkupasjon, sa han.

Russlands brudd på avtalen

I memorandumet forpliktet Russland, USA og Storbritannia seg til å respektere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, samt avstå fra bruk av makt. Likevel har Russland både annektert Krim i 2014 og startet en fullskala invasjonskrig i 2022.

Steven Pifer, tidligere amerikansk ambassadør til Ukraina, understreket at Budapest-memorandumet ikke var en garanti, men en «sikkerhetsforsikring».

Han mente USA burde ha gjort mer allerede i 2014 for å støtte Ukraina militært, men roste Biden-administrasjonens omfattende bistand de siste to årene.

Leksjoner for fremtiden

Mariana Budjeryn, forsker ved Harvard, mener at Ukraina og det internasjonale samfunnet undervurderte den russiske trusselen på 1990-tallet.

– Den viktigste lærdommen er at ingen avtale alene kan sikre nasjonal sikkerhet. Et land må selv investere i sitt forsvar, sa hun.

Budjeryn påpekte også at internasjonale avtaler, som Budapest-memorandumet, er sårbare dersom statene ikke reagerer adekvat på brudd.

– Det er en påminnelse om hvor skjør vår internasjonale rettsorden er, avsluttet hun.

Tidligere Trump-presidentrådgiver: – USA vil ikke snu ryggen til Ukraina 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt