8. desember, 2024

Britisk kjernekraft søker finansiering

Share

Mens krigen fortsatt raser i Ukraina, ønsker Storbritannia å sikre sin energiuavhengighet gjennom en CO2-nøytral og dermed… kjernekraftbasert blanding. Hovedutfordringen for å realisere denne strategien er mobilisering av finansiering, med mulighet til å vende seg mot De forente arabiske emirater.

Den britiske regjeringen sikter mot at 95 % av all elektrisitet skal være CO2-nøytral innen 2030. For å oppnå dette, omfavner landet en elektrisk miks som kombinerer offshore vind (inkludert flytende vind), reduserte gasskostnader, investeringer i hydrogen og nye kjernekraftenheter.

Storbritannia har som mål å gjenoppstå som en leder innen atomenergi, med et mål om 25 % kjernekraft i sin energimiks innen 2050. Til tross for den forestående nedleggelsen av fem av sine seks kraftverk, planlegger Storbritannia nå å tredoble sin kjernekraftenergikapasitet innen 2050. På dette tidspunktet sikter regjeringen mot 24 GW installert kapasitet. Et ambisiøst mål som vil kreve bygging av flere kjernekraftreaktorer for en nesten total fornyelse av sin park. Imidlertid møter de to pågående kraftverksprosjektene, ledet av EDF, finansieringsutfordringer. En mulig løsning kunne være ekstern støtte fra Emiratene.

Vanskelighetene til Électricité de France (EDF)

Men hvordan kom Storbritannia i denne paradoksale situasjonen? De britiske kjernefysiske vanskelighetene begynte da EDF vant anbudet for å lede installasjonen av seksjonene ved Sizewell C og Hinkley Point, de eneste pågående kontraktene i landet. Kritisert i Frankrike, forblir EDF en globalt ledende elektrisitetsleverandør med anerkjent erfaring på det kjernefysiske området. Derfor vant gruppen flere kontrakter i Europa, spesielt mot det amerikanske selskapet Westinghouse. Problemet er imidlertid at komplikasjonene de har hatt på sine byggeplasser i England og i Flamanville har svekket dette omdømmet.

Les også: Vesten må ta energisikkerhet på alvor

I 2012 ble EDF valgt for å overvåke byggingen av Hinkley Point kjernekraftverk i England, bestående av to europeiske trykkreaktorer (EPR)-enheter. Det opprinnelige budsjettet var satt til 13 milliarder pund, med en planlagt oppstart av arbeidet i 2017. I 2015 inngikk EDF et finansielt partnerskap med det kinesiske selskapet CGN, EDF eide 65,5 % av aksjene og CGN 33,5 %. Dette prosjektet ble da finansiert utelukkende av disse to selskapene, uten hjelp fra den britiske regjeringen.

Gjennom årene har prosjektkostnadene økt og byggestartdatoen har blitt utsatt flere ganger. I 2016 ble prosjektkostnadene revidert til 18 milliarder pund, deretter til 25 milliarder i mai 2022, og til slutt til 32,7 milliarder i januar 2023. I Frankrike har det blitt rettet kritikk mot den kinesiske partneren, som anklages for ikke å dekke mer av kostnadene forårsaket av byggeforsinkelser. Opprinnelig skulle EDF investere 4 milliarder pund årlig, men denne summen økte til 5 milliarder, og etterlot EDF alene med en økende økonomisk risiko. Prosjektkostnadene har dermed økt fra 72 % til 89 %.

Prosjektet har også en samlet fire års forsinkelse, som skyver den planlagte oppstartsdatoen til mellom 2029 og 2031. Covid-19-pandemien har også spilt en rolle i disse forsinkelsene og ekstrakostnadene. I dag bærer EDF alene disse ekstra utgiftene, da CGN har bestemt seg for å ikke lenger delta i finansieringen, selv om de fortsatt er aksjonærer. EDF er derfor på jakt etter nye partnere for å støtte dette enorme prosjektet.

Private finansieringer

England er imidlertid ikke ferdig med sine utfordringer, ettersom prosjektet Sizewell C, hvor konstruksjonen ikke engang har startet ennå, opplever vanskeligheter. Denne gangen skyldes de imidlertid ikke EDF. Opprinnelig skulle finansieringen sikres av konsortiet, men i 2020 trakk GCN seg fra prosjektet, noe som tvang Storbritannias regjering til å ta en eierandel på 50 % og å påta seg finansieringen av prosjektet. I januar i år sprøytet den britiske regjeringen inn 1,3 milliarder pund for å holde prosjektet flytende. For 2023 har EDF erklært at deres andel i prosjektet ikke vil overstige 20 %.

Gitt omfanget av kostnadene, søker regjeringen å tiltrekke private investorer for å dele den økonomiske byrden. Et nylig finansieringsprogram gjør det mulig å fortsette arbeidet mens man venter på en endelig investeringsbeslutning, planlagt senere i år. I september 2023 ble det sendt ut en oppfordring til potensielle investorer for å forberede en anbudsprosess, med håp om å lukke finansieringsrunden i 2024. Investorer som Universities Superannuation Scheme, Amber Infrastructure, Equitix, og Schroders Greencoat har allerede vist interesse. Imidlertid ble bare to selskaper valgt for den andre fasen av anbudet: Centrica, Storbritannias største energileverandør, og Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC), det statseide kjernefysiske selskapet i De forente arabiske emirater.

Emirat-sporet

Selv om deltakelsen fra Centrica ikke er overraskende – selskapet eier allerede en andel på 20 % i de fem operative kjernekraftverkene i Storbritannia – er ENECs deltakelse mer uvanlig. I 2023 rapporterte The Guardian at regjeringen hadde nærmet seg Mubadala, Abu Dhabi-fondet ledet av sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, eier av fotballklubben Manchester City, for å finansiere prosjektet. I tillegg viste det emiratiske tilbudet seg å være mer konkurransedyktig enn det britiske.

Les også: Aserbajdsjan lyser opp Europas energifremtid med utvidede gassleveranser

Dette tilbudet reflekterer imidlertid en strategi som har vært på plass i flere år og som strekker seg utover Emiratenes grenser. Faktisk er ENEC hovedsponsor for kjernekraftverket i Barakah i Abu Dhabi, med en kapasitet på 5,6 GW, som kan dekke opptil 25 % av Emiratenes elektrisitetsbehov. Dette prosjektet var det første kjernekraftverket i den arabiske verden, og Emiratene var det første landet i regionen som engasjerte seg i atomenergi. I 2009 vedtok landet en bærekraftig utviklingsplan som inkluderte et kjernefysisk element. I dag er De forente arabiske emirater en av Golfregionens ledere i sin energidiversifiseringspolitikk. Mens Kuwait har gitt opp sine kjernefysiske ambisjoner, begynte Saudi-Arabia sitt prosjekt sent, i 2018, med en planlagt oppstart i 2036.

Ved å delta i dette anbudet, fortsetter Emiratene sin strategi for å diversifisere ressursene. Dessuten, under COP i Dubai, undertegnet flere land en avtale for å styrke sine kapasiteter i det kjernefysiske området. Med denne logikken er ambisjonen til ENEC å bli et internasjonalt kjernefysisk energiselskap, med minoritetsinteresser i andre nasjoners kjernefysiske energiinfrastruktur, uten å administrere eller operere dem. Deres finansielle støtte kan hjelpe Storbritannia, som opplever vanskeligheter med sine kjernefysiske prosjekter, som et første skritt mot utvikling og eksport av ferdigheter for andre utenlandske programmer.

Dette innlegget ble først publisert i Revue Conflits: Det har blitt oversatt fra fransk.

USAs grønne overgang: Der kjernekraft ikke er et alternativ

Baudouin de Petiville
Baudouin de Petiville
Business intelligence-konsulent. Ekspert på Afrika og Midtøsten, med spesialitet på sikkerhets- og forsvarsspørsmål.

Les mer

Siste nytt