HMS Prince of Wales leder storslått operasjon i Asia – kinesiske medier raser over britisk selvtillit.
Etter fire år er den britiske marine tilbake i Indo-Stillehavet med et hangarskip og støttefartøyer. Nå vekker oppdraget sterke reaksjoner i kinesiske medier – og flere britiske aviser hevder Kina ikke har en sjanse i en eventuell styrkeoppvisning til havs, skriver Eurasia Times.
Det britiske forsvarsdepartementet bekreftet nylig at hangarskipet HMS Prince of Wales forlater Portsmouth 22. april som del av en åtte måneder lang operasjon. Skipet ledsages av en destroyer, fregatt, tankskip, ubåt og støttefartøy for jagerfly og helikoptre.
Kraftige britiske påstander
Britiske The Telegraph gikk langt i sin omtale av utplasseringen, og hevdet at britene kunne matche begge Kinas hangarskip samtidig – Liaoning og Shandong.
– I en åpen havkamp vil britenes F-35B jagerfly overgå de kinesiske J-15-flyene, skriver avisen, og la til:
– Når Fujian, Kinas nye hangarskip, blir operativt, kan bildet endre seg. Men i år er det britene som har overtaket, spesielt med en Astute-klasse angrepsubåt på laget. Kinas evne til å oppdage slike ubåter er fortsatt for svak.
Les også: NUPI-forsker: – Kun Frankrike og Storbritannia kan lede Europa til strategisk autonomi 🔒
Kinesiske medier reagerte med kraftig kritikk, og anklaget britisk presse for å overdrive egne evner.
– Det britiske mediet mener tydeligvis at deres kampfly er så overlegne at de trygt kan møte to kinesiske hangarskip alene, het det i en kommentar fra kinesisk statsmedia.
Storstilt flernasjonal øvelse
Operasjonen, kalt Highmast, beskrives som Storbritannias mest ambisiøse marineoppdrag siden 2021. Totalt vil rundt 5000 personell fra 12 land delta, inkludert Frankrike, Spania, Italia, Canada, Sverige og Danmark.
Flygruppen består blant annet av F-35B fra RAFs 617-skvadron og den britiske marinens 809-skvadron. Flere typer helikoptre og anti-ubåtstyrker vil også følge hangarskipet.
Usikker seilas gjennom Taiwanstredet
Det er foreløpig uklart om HMS Prince of Wales vil seile gjennom Taiwanstredet, noe som kan provosere Beijing ytterligere. Hangarskipet skal etter planen besøke havner i India, Sørøst-Asia, Sør-Korea, Japan og Australia, før det vender hjem i desember.
Tidligere i år var også det franske hangarskipet Charles de Gaulle i regionen. Samlet tyder mye på at flere vestlige land ønsker en mer sentral rolle i Indo-Stillehavet.
Toje om EU og realpolitikkens brutale retur: – Europa vil gradvis bli mer mørkeblått og kaotisk 🔒