24. februar, 2025

Britisk bistandskutt i fokus – Albania-tiltak skaper debatt

Share

Storbritannia opplever en voksende kampanje for kutt i utenlandsk bistand, inspirert av den nye Trump-administrasjonens politikk i USA. Blant de mest omstridte prosjektene er en avtale der britiske midler har gått til å skaffe elektriske biler til det albanske fengselsvesenet.

Ifølge bne Intellinews så skal den britiske avisen The Sun satte saken på dagsorden i en artikkel med tittelen SQUANDERFUL WORLD, der de hevder at Storbritannia «sløser milliarder på utenlandsprosjekter som kjønnsundervisning i Kenya, mens forsvarsbudsjettet ignoreres.» Blant tiltakene som trekkes frem, er en ordning finansiert av det britiske utenriksdepartementet for å donere elektriske varebiler til albanske fengsler.

– Utenriksdepartementet har tilbudt 500 000 pund (ca. 6,7 millioner NOK) av skattebetalernes penger for å kjøpe 15 elektriske varebiler, sikret gjennom en lokal Porsche-forhandler i Albania, skrev avisen.

Videre hevdes det at «tjenestemenn har også satt av 1,9 millioner pund (ca. 25,4 millioner NOK) for å skape arbeidsplasser i Albania og hindre utvandring.»

Høyreorienterte medier kritiske

Flere britiske medier har fulgt opp kritikken. Daily Mail hevder at «britiske skattepenger sløses bort på rekefarmer i Bangladesh og poesikurs i colombianske fengsler.» Daily Express skrev: «Storbritannia sløser milliarder på utenlandsprosjekter mens hjemlige behov nedprioriteres.»

Den britiske kampanjen for bistandskutt har blitt mer intens etter at USAs president Donald Trump innførte omfattende budsjettkutt. Siden han tiltrådte i januar, har Trump fryst all amerikansk utenlandshjelp i 90 dager, inkludert over 40 milliarder dollar (ca. 432 milliarder NOK) gjennom USAID. Tiltaket har ført til forstyrrelser i bistandsavhengige land, med meldinger om tap av arbeidsplasser og forverrede humanitære forhold.

Les også: Musk trekker tilbake nesten alle USAID-ansatte verden over

Feilinformasjon i mediedekningen

Til tross for påstandene om luksusbiler til Albania, viser nærmere undersøkelser at flere av opplysningene er feil. Storbritannia har riktignok donert 15 elektriske biler til det albanske fengselsvesenet, men disse er av merket Volkswagen, ikke Porsche. Forvirringen skyldes at kontrakten ble tildelt Porsche Albania Shpk, en lokal forhandler som også selger andre bilmerker.

Bilene er del av en bredere avtale mellom Storbritannia og Albania, signert under tidligere statsminister Rishi Sunak i mai 2023. Avtalen innebærer at 200 albanske fanger i England og Wales overføres til Albania for å fullføre soningen. Som motytelse har Storbritannia investert 4,4 millioner pund (ca. 58,8 millioner NOK) i modernisering av Albaniens fengselsvesen, inkludert finansiering av elektriske biler og 22 minibusser.

Intern konflikt om kildene

Det er også strid om hvor informasjonen i The Sun og andre medier stammer fra. Avisen siterer tidligere regjeringsrådgiver Jason Brown og gruppen The Waste Files, som opererer på sosiale medier under brukernavnet @UKdogeProject. Dette har ført til kritikk fra frilansjournalisten Charlotte Gill, som har tilknytning til den britiske DOGE-kampanjen. Flere har beskyldt Brown og lignende aktører for å kopiere Gills arbeid.

Striden skjer i en tid med økende spenninger mellom Storbritannia og Albania om migrasjon. I 2022 kritiserte Albaniens statsminister Edi Rama britiske politikere for å bruke albanere som syndebukker i innvandringsdebatten.

– Å gjøre albanere til mål, slik noen gjorde under Brexit-kampanjen, ved å skylde på dem for Storbritannias kriminalitets- og grenseproblemer, er lettvint retorikk som overser harde fakta, skrev Rama på Twitter.

Etter en økning i kanaloverfarter fra albanske migranter inngikk Storbritannia og Albania en sikkerhetsavtale i desember 2022. Målet var å styrke samarbeidet mot organisert kriminalitet og ulovlig migrasjon, midt i en økende anti-innvandringsstemning i Storbritannia.

Trump anklager USAID for valginnblanding i India: – De prøvde å få noen andre valgt

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt