17. november, 2024

BRICS styrkes i forkant av neste toppmøte

Share

Det neste toppmøtet i BRICS skal holdes i oktober i Russland. I forkant av dette toppmøtet har nye stater søkt om å bli med i gruppen. Økonomisk samarbeid og et uavhengig betalingssystem er også på vei til å bli styrket.

Nye kandidater for å bli med i gruppen

Det neste BRICS-toppmøtet skal holdes i den russiske regionen Kazan i oktober. Det 16. toppmøtet vil se deltakelse fra fire nyinnviede land: De forente arabiske emirater, Egypt, Iran og Etiopia. Alliansen med ni medlemmer vil bestemme gruppens retning under det neste toppmøtet og forplikte seg til et sterkere partnerskap.

En håndfull utviklingsland i Asia, Afrika, Øst-Europa og Latin-Amerika har uttrykt interesse for å bli med i BRICS-gruppen i 2024. Anton Kobyakov, en rådgiver til den russiske presidenten, bekreftet under en nylig pressekonferanse at 59 land har uttrykt interesse for å bli med i BRICS i 2024. Noen av dem på listen inkluderer Tyrkia, Venezuela, Thailand og Malaysia.

Tyrkia ønsker å bli med i BRICS. Dette uttalte landets utenriksminister Hakan Fidan under sitt besøk i Kina, den første turen til Beijing av en tyrkisk toppolitiker på tolv år. Dette trekket er betydelig siden Tyrkia er et NATO-medlem og har søkt om EU-medlemskap i mange år.

I en felles uttalelse utgitt etter et møte i Beijing mellom Kinas president Xi Jinping og Venezuelas president Nicolas Maduro, gjentok sistnevnte under deres møte sitt lands interesse for å bli med i BRICS. Denne søknaden, sammen med Colombia og Bolivia, kaster en stein i bakgården til USA.

Malaysia og Thailand har også annonsert at de vil be om å bli medlemmer av BRICS. Dette er en seier for multipolaritet. Malaysias statsminister kunngjorde den 18. juni at Malaysia var i ferd med å bli med i BRICS. Denne kunngjøringen kom noen timer før ankomsten til Malaysia av Kinas statsminister.

Eksplosiv handel mellom BRICS-landene

Handelen mellom BRICS-nasjonene forventes å nå 500 milliarder dollar i 2024, noe som markerer en betydelig fremgang. I 2023 økte handelssamarbeidet innen gruppen kraftig takket være nye avtaler og fornyelse av partnerskap, og styrket deres internasjonale stilling.

Ifølge Verdensbanken, selv om dette tallet er under det globale gjennomsnittet, er veksten i BRICS jevn og lovende, noe som bane vei for fremtidige handelsavtaler. Et nøkkelinitiativ for BRICS er deres prosjekt for de-dollarisering, som tar sikte på å redusere avhengigheten av den amerikanske dollaren ved å fremme bruken av deres egne valutaer.

Les også: Fra dollar til digitalt: BRICS lanserer «BRICS Pay» for global handel

Kina og Russland leder disse anstrengelsene, med konkrete tiltak for å realisere dette prosjektet. Under det 15. BRICS-toppmøtet i Johannesburg ble fem nye oljeeksporterende land integrert. Hvis BRICS lykkes i å overbevise andre land om å håndtere sine oljebetalinger i lokale valutaer, vil innvirkningen på den amerikanske dollaren kunne være betydelig. Å eliminere dollarens status som global reservevaluta er et langsiktig mål for BRICS.

Et uavhengig betalingssystem

Etter år med diskusjon har BRICS endelig kunngjort opprettelsen av et nytt betalingssystem for å redusere dollarens innflytelse på økonomiene deres. Prosjektet var opprinnelig planlagt å bruke det russiske SPFS-systemet, men vil til slutt stole på blockchain og kryptovalutaer. Dette initiativet søker å styrke BRICS’ autonomi i internasjonal finans og å redusere deres avhengighet av den amerikanske dollaren og vestlige finanssystemer som SWIFT. Diskusjoner gir vei for konkrete handlinger, noe som muliggjør bruken av BRICS-valutaene eller en eventuell ny felles valuta.

Denne utviklingen er et nøkkelelement i BRICS’ agenda for 2024, som sikter på å styrke deres rolle på den globale finansscenen og frigjøre seg fra dollaren. De siste månedene har alliansen økt sine initiativer i denne retningen. Ifølge nylige rapporter samarbeider det russiske finansdepartementet med Bank of Russia og BRICS-partnere for å utvikle den multilaterale betalingsplattformen BRICS Bridge, ment å forbedre effektiviteten av det globale monetære systemet. I det store og hele strekker BRICS’ anstrengelser for å frigjøre seg fra dollaren seg langt utover bare opprettelsen av et betalingssystem.

BRICS-parlament

Nylig foreslo Vladimir Putin ideen om å opprette et eget BRICS-parlament i fremtiden.

Som alle vet, er BRICS primært en økonomisk allianse. Hvis denne uttalelsen reflekterer tankesettet til alle BRICS-lederne, betyr det at det vil gå fra å være et økonomisk initiativ til en mer organisert og dermed mer effektiv politisk allianse.

Les også: Belarus’ medlemskap i Shanghaigruppen er dårlig nytt for EU

Etableringen av parlamentet vil muliggjøre en transformasjon av BRICS til en faktisk organisasjon i stedet for, som nå, å være årlige møter.

Forbindelsen mellom BRICS-medlemmene vil bli tettere og mer formell, noe som hjelper med å bedre håndtere medlemslandenes ulike prioriteringer og løse interne konflikter. Samtidig ville det være mer disiplin i gjennomføringen av kollektive beslutninger.

I forhold til omverdenen ville denne gruppen fremstå med en mer enhetlig front og ha mer sammenhengende og koordinerte posisjoner i internasjonale diskusjoner og i møte med potensielle ensidige sanksjoner. Dette parlamentet ville også tjene som en arena for å utforske nye former for global styring.

BRICS og SCO (Shanghaigruppen)

Grunnlagt i 2001 av Kina, Russland, Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan og Tadsjikistan, tok SCO imot India og Pakistan i 2016, Iran i 2021, og Belarus i 2024. Den sikter på å sikre kollektiv sikkerhet mot terrorisme, ekstremisme og separatisme.

BRICS utvider sitt samarbeid til nesten alle områder, inkludert sikkerhet i de opprinnelige regionene og utover, noe som også kan omfatte beskyttelse av BRI-prosjekter i Latin-Amerika (som Chancay-havnen) og i Øst-Afrika. Det er derfor tenkelig at en tilnærming, eller til og med en fusjon, mellom BRICS og SCO kan skje i fremtiden.

BRICS og EU

BRICS og EU burde og kunne kommunisere mer med hverandre. En meget interessant artikkel av Henri Malosse oppsummerte mulighetene.

Ideene om BRICS som et alternativ til amerikansk hegemoni vil kunne tiltrekke tilhengere av europeisk integrasjon. Forsøk på tilnærming mellom Europa og BRICS har allerede funnet sted, som under det greske EU-presidentskapet. Attraktiviteten til BRICS er også merkbar i Europa, med land som Serbia vurdert som fremtidige BRICS-medlemmer samtidig som de er kandidater til EU.

Den europeiske unionen ville ha lite interesse i å fullstendig tilpasse seg amerikanske posisjoner og bør heller utforske muligheter for samarbeid med BRICS, i stedet for å betrakte dem som rivaler eller fiender. Videre ville et potensielt mer isolasjonistisk amerikansk presidentskap komplisere situasjonen ytterligere for Europa.

For eksempel, når det gjelder Afrika, ville det være relevant å utforske synergier mellom europeisk bistand til Afrika og BRICS’ bistand, med respekt for prinsippene om ikke-innblanding og de afrikanske landenes kulturelle og politiske identitet. Dette samarbeidet vil kunne tilby lovende muligheter for konstruktivt samarbeid mellom EU og BRICS.

Dette innlegget ble først publisert i Revue Conflits. Det har blitt oversatt fra fransk. 

Sentralbanker rapporterer om fremskritt i digitale sentralbankpenger 🔒

Alex Wang
Alex Wang
Innehaver av to doktorgrader (i filosofi og ingeniørvitenskap) og godt kjent med nøkkelområdene innen IKT. Tidligere toppleder i et høyteknologisk selskap på CAC 40. Flittig observatør av geopolitiske og økologiske endringer.

Les mer

Siste nytt