– Vi vil ha fart, sikkerhet og suverenitet i dataflyten, sier Brasils president. Et kabelnettverk skal knytte sammen Kina, Russland, India og Sør-Afrika.
Brasil ønsker å redusere avhengigheten av digitale datastrømmer som i dag går gjennom USA og Europa. Under BRICS-toppmøtet i Rio de Janeiro kunngjorde president Luiz Inácio Lula da Silva et nytt forslag om å bygge et felles undervannskabelsystem for medlemslandene. Det melder bne IntelliNews.
Prosjektet kan bli over 35 000 kilometer langt, og målet er å skape egne kommunikasjonsveier mellom BRICS-landene – Kina, Russland, Brasil, India og Sør-Afrika.
– Vi ønsker å styrke fart, sikkerhet og suverenitet i datautveksling, sa Lula.
Støtte fra BRICS-banken
Planen er å starte med en teknisk og økonomisk mulighetsstudie, finansiert av BRICS-bankens hovedkvarter i Shanghai. Banken ledes nå av tidligere president Dilma Rousseff.
– Dagens fiberkabler er i stor grad konsentrert i den nordlige delen av verden. Nå vil vi gjennomføre en mulighetsstudie. Beslutningen er tatt av de elleve medlemslandene, sa forsknings- og teknologiminister Luciana Santos til den brasilianske allmennkringkasteren EBC.
Fortaleza i delstaten Ceará er allerede et globalt knutepunkt for datastrømmer, med over 15 store kabelforbindelser til tre kontinenter.
Les også: India–Kina-rivaliseringen: Kan et fjell bære to tigre? 🔒
Trump-trusler og kinesisk samarbeid
USAs president Donald Trump har varslet tolltiltak mot land som støtter BRICS-prosjektet, noe som kan gjøre amerikanske og europeiske selskaper mindre villige til å delta. Det åpner for kinesiske leverandører som ZTE og ZTT.
Brasil har derfor styrket samarbeidet med Kina. I mai signerte brasilianske myndigheter en avtale med Huawei om skybasert AI-teknologi.
– Forholdet vårt til Kina er strategisk. Vi vil ha kunstig intelligens og alt de kan dele med oss, sa Lula under besøket i Beijing.
Store investeringer i datasikkerhet
Brasilianske myndigheter har nylig advart mot sårbarheter i dagens kabelsystemer, blant annet fare for skader fra skip og anleggsarbeid.
Samtidig har TikTok-eier ByteDance fått grønt lys til å bygge et stort datasenter nær Fortaleza, etter at Lula påla bruk av fornybar energi i slike prosjekter.
Regjeringen planlegger en nasjonal strategi for digital infrastruktur før året er omme. Målet er å redusere digitale skiller og tiltrekke nye investeringer.