Bluesky, en sosial plattform utviklet som et alternativ til Elon Musks X (tidligere Twitter), får kritikk fra EU for å ikke følge kravene i Digital Services Act (DSA).
Dette regelverket stiller krav til åpenhet og ansvarlighet for plattformer som opererer i Europa. Selv om Bluesky foreløpig slipper de strengeste kravene, kan dette endre seg raskt hvis plattformen fortsetter å vokse melder The Verge.
Manglende åpenhet
EU-kommisjonen har påpekt at Bluesky ikke har oppgitt grunnleggende informasjon som hvor mange brukere den har i EU, eller hvor selskapet har sin juridiske tilstedeværelse.
– Digital Services Act krever at plattformer offentliggjør nøkkeltall om antall brukere og deres geografiske plassering. Bluesky har ikke gjort dette, noe som gjør det vanskelig å avgjøre om selskapet oppfyller EUs krav, sier Thomas Regnier, talsperson for EU-kommisjonen.
EU har bedt medlemslandene om å undersøke om Bluesky har kontorer eller virksomhet i Europa. Så langt har det ikke vært noen direkte dialog mellom Bluesky og EU-kommisjonen, og selskapet har heller ikke svart på henvendelser fra internasjonale medier.
Hva er Bluesky?
Bluesky ble lansert i 2022 med støtte fra Twitter-grunnlegger Jack Dorsey, som ønsket en mer desentralisert tilnærming til sosiale medier. Plattformen bruker det åpne protokollsystemet AT (Authenticated Transfer Protocol), som gir brukere større kontroll over sine data og muligheten til å flytte dem mellom forskjellige apper.
Les også: Bruk av VPN skyter i været etter at Brasil blokkerer tilgangen til X
Dette står i sterk kontrast til X, som har fått kritikk for sentralisering og «kontroll» av algoritmer under Elon Musk.
Bluesky har markert seg som en plattform med en mindre brukermasse på rundt 22,5 millioner globalt. Dette gjør den foreløpig for liten til å bli klassifisert som en «veldig stor plattform» under DSA, en kategori som omfatter tjenester med over 45 millioner brukere i EU.
Kan stå overfor skjerpede krav
Bluesky opplever vekst, delvis takket være frustrasjon blant tidligere Twitter-brukere som søker et alternativ til X. Dersom plattformens popularitet øker i Europa, kan den raskt komme over terskelen for å bli omfattet av de strengeste kravene i DSA. Dette inkluderer åpenhet rundt algoritmer, håndtering av ulovlig innhold og rapportering om risikoer for desinformasjon.
DSA er ment å sikre at plattformer tar ansvar for innholdet som publiseres, samt beskytte brukernes rettigheter. For Bluesky kan dette bety økte regulatoriske utfordringer, særlig hvis plattformen ikke oppfyller dagens krav.
Veien videre
EU-kommisjonen følger situasjonen og vurderer tiltak dersom Bluesky ikke lever opp til regelverket. For selskapet, som posisjonerer seg som et alternativ til etablerte sosiale medier, kan det være avgjørende å vise at de tar europeiske regler på alvor.
Hvordan Bluesky håndterer denne utfordringen vil kunne definere plattformens fremtid i Europa – og kanskje også dens posisjon i konkurransen med X og andre globale aktører.