21. januar, 2025

Blått hydrogen-prosjekt satt på vent – mangler markedet sier Shell og Equinor

Share

Shell har besluttet å pause sine planer om å produsere blått hydrogen i Norge, etter å ha registrert at markedet ikke er tilstrekkelig utviklet.

Kommunikasjonsdirektør Jan Soppeland understreker at grønt hydrogen nå er favorisert, noe som setter press på bransjen for å tilpasse seg nye rammebetingelser, melder Energi og klima.

– Vi registrerer at Equinor ser det samme som oss. Markedet er ikke der for blått hydrogen, sier Jan Soppeland, kommunikasjonsdirektør i Shell.

Shell har også lagt sine planer om å produsere opp mot 450 000 tonn blått hydrogen i Norge innen 2030 på is. Forrige uke ble det også kjent at Equinor legger bort planene om å produsere blått hydrogen i Norge for eksport til Europa.

– Det er ikke økonomisk forsvarlig å gå videre med prosjektet. Markedet for blått hydrogen er ikke der, og det er heller ikke tegn til at markedet er på vei til å utvikle seg. Grønt hydrogen er tydelig favorisert, sier Soppeland.

Shells hydrogenprosjekt innebar å bruke gass fra Nyhamna-anlegget på Aukra og strøm fra kraftnettet til å produsere blått hydrogen. Fra produksjonen skulle CO₂ fanges og lagres i geologiske reservoarer. Planen var å produsere 1200 tonn hydrogen per dag, eller opp mot 450 000 tonn i året innen 2030.

Les også: Synkende etterspørsel bremser Europas LNG-bonanza

– Både grønt og blått hydrogen trenger langsiktige rammebetingelser, sier Soppeland.

Han peker først og fremst på den manglende etterspørselen fra industrielle kunder som årsaken til at Shell har lagt prosjektet til side:

– For enhver industriaktør er det viktig med trygghet for valgene de tar. Å gå over til hydrogen er for mange industriaktører en stor investering. Både grønt og blått hydrogen trenger langsiktige rammebetingelser, sier Soppeland.

Equinor har derfor stoppet utviklingen av en planlagt rørledning til 4-6 milliarder euro for eksport av hydrogen fra Norge til Tyskland, på grunn av manglende forretningsgrunnlag.

Selskapet hadde tidligere sagt at rørledningen kunne bli aktuelt senere, avhengig av etterspørselen etter hydrogen fra norsk gass, men nå er situasjonen usikker. Tyskland har endret sine planer for hydrogenproduksjon flere ganger, noe som har ført til at bedrifter fortsatt ikke har tatt faste investeringsbeslutninger.

En felles studie fra de tyske og norske regjeringene konkluderte med at rørledningen teknisk sett var mulig, men det er uklart om utviklingen vil fortsette uten Equinor. Dette tapet kan hemme en viktig importkorridor for å møte Europas forventede hydrogenbehov.

Mario Draghi foreslår reform av EUs strømmarked: Møtt med motstand

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt