23. mars, 2025

Biskopen i Aleppo advarer: – Syria må gjenforenes for å få fred

Share

Biskop Hanna Jallouf advarer mot utenlandsk innblanding i Syria og ber om internasjonal innsats for fred.

Syria må gjenforenes, og det internasjonale samfunnet må bidra til fredsarbeidet, sier biskop Hanna Jallouf, apostolisk vikar i Aleppo.

I et intervju med Vatican Media diskuterte han den pågående volden i landet og risikoen for en ny borgerkrig, melder Vatican News.

Blodige kamper i Latakia

De siste dagene har voldsomme kamper brutt ut mellom alawittiske støttespillere av tidligere president Bashar al-Assad og den nye regjeringen i Latakia-regionen. Ifølge FN har over 1 300 mennesker mistet livet, inkludert kvinner og barn, mens mange alawittiske familier er blitt drevet på flukt.

Biskop Jallouf forklarer at opprøret skal ha blitt planlagt i forkant av et møte mellom tidligere alawittiske tjenestemenn, den syriske grenen av Hizbollah og pro-iranske militser. De første angrepene drepte flere regjeringssoldater, noe som utløste en kraftig respons fra myndighetene.

– Dessverre har jeg fått høre at også noen kristne ble drept i kampene, men det var utilsiktet og ikke fordi de var kristne, sier han.

Ingen ny borgerkrig

Til tross for den brutale volden mener Jallouf at dette ikke markerer starten på en ny borgerkrig.

– Dette er lokale hendelser som ikke har spredt seg til resten av landet. I Aleppo og Damaskus er situasjonen rolig, påpeker han.

Han forklarer at regjeringsskiftet 8. desember skjedde brått, og at landet fortsatt er i en overgangsperiode preget av spenninger.

– Når en ny regjering tar over i et land herjet av krig, tar det tid å stabilisere seg. Noen grupper har mistet makt og søker hevn, sier Jallouf.

Han understreker også at regjeringsstyrkene ikke er en enhetlig hær, men består av væpnede grupper ledet av Hayat Tahrir al-Sham, som ikke alltid opererer under en samlet kommando.

Ber om internasjonal støtte

Biskop Jallouf mener at den nye syriske ledelsen fortsatt har et mål om nasjonal forsoning.

Les også: Massakrer på alawitter i Syria: Illusjonen forsvinner

– Midlertidig president Ahmed al-Sharaa har sagt at motstand fra gamle regimets støttespillere måtte slås ned, men han understreker fortsatt at den eneste veien fremover er sameksistens mellom landets etniske og religiøse grupper, sier han.

Han advarer imidlertid mot utenlandsk innblanding.

– Syria må bli et samlet og uavhengig land. Vi kan ikke tillate at eksterne aktører fyrer opp under interne splittelser, sier han.

Situasjonen ved grensen til Israel

Biskop Jallouf kommenterer også utviklingen langs grensen til Israel.

– Israel fortsetter å okkupere syriske områder i Golan og har ingen tegn til å trekke seg tilbake, sier han.

Han forklarer at vold mot drusere i Suwayda og Jaramana, utført av islamistiske militser, har fått Israel til å rettferdiggjøre militære aksjoner.

– Det er uklart hva Israels egentlige intensjoner er, like mye som Russlands, USAs og Tyrkias rolle i regionen, påpeker han.

Kristne ønsker like rettigheter

Til slutt understreker biskop Jallouf at kristne i Syria ønsker å være en likeverdig del av det nye Syria.

– Vi vil ikke lenger bli sett på som en minoritet. Vi krever like rettigheter og plikter, understreket han.

Han forteller at han sammen med andre biskoper har deltatt i arbeidet med en ny grunnlov, der de har lagt fram forslag for fred, enhet og religiøs sameksistens.

– Vi forventer at det internasjonale samfunnet hjelper oss med å bygge en varig fred i Syria, avsluttet han.

Assads fall: Utsiktene for en ny alawittisk stat i Syria

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt