8. desember, 2024

Ban Ki-Moon med æresforelesning om globale utfordringer i Mongolia

Share

Tidligere FN-sjef Ban Ki-Moon holdt en æresforelesning i Mongolia om globale utfordringer og samarbeid for bærekraft og fred.

Den 3. november 2024 holdt Ban Ki-Moon en æresforelesning om temaet «Løse globale utfordringer; Mongolia og Sør-Korea» på Chinngis Khaan Nasjonalmuseum. Dette rapporterte det nasjonale nyhetsbyrået Montsame i Mongolia.

Med en blanding av representanter fra FN, mongolske offentligheter og næringsliv, samt studenter og NGO-er, var salen fylt av mennesker som ønsket å høre hans tanker om samarbeid, bærekraft og fred.

– Først og fremst vil jeg takke hver og en av dere som har kommet hit i dag. Jeg er svært glad for å være her sammen med dere for å diskutere hvordan Mongolia, som medlem av FN, kan bidra til internasjonal fred, sikkerhet og utvikling, åpnet Ban Ki-Moon.

Djengis Khan Ordenen, landets øverste statsdekorasjon. Wikimedia, Montsame

Etterfulgt av talen hans, mottok Ban Ki-Moon Mongolias høyeste æresmedalje, Djengis Khan-ordenen, fra Mongolias president Khurelsukh Ukhnaa.

En felles global innsats mot 2030

Ban Ki-Moon understreket betydningen av å akselerere arbeidet med de 17 bærekraftsmålene, spesielt i en tid der verden står overfor store endringer.

– Vi står på kanten av en periode med store omveltninger, som vil påvirke alle mennesker, planeten og fremtiden vår, spesielt for de unge som er her i dag.

Jeg er beæret over å kunne snakke til viktige aktører, som det mongolske folket, på et tidspunkt der samarbeid og handling er avgjørende, uttalte han.

Ban reflekterte over sine tidligere erfaringer som FNs generalsekretær og arbeidet med å innføre FNs tusenårsmål, som han mente var et godt, men begrenset utgangspunkt.

Les også: Mongolia nektet å arrestere Putin: Vil få konsekvenser mener ICC aktor

– Da jeg innså at tusenårsmålene ikke ville bli nådd innen 2015, ble det tydelig at vi trengte en ny visjon, forklarte Ban og understreket at dagens bærekraftsmål favner bredere og er ment å gjelde for alle land, ikke bare utviklingsland.

Store utfordringer gjenstår

Ban pekte på at verdenssamfunnet har en lang vei igjen før de 17 målene er innen rekkevidde.

– Med kun litt over fem år igjen til 2030, er det ingen land som er på vei til å oppnå alle målene, understreket Ban. Han refererte til FNs nylige rapport som viser at bare 16 prosent av målene har fremgang globalt, mens 84 prosent enten viser liten fremgang eller tilbakeslag.

Klimaendringer stod sentralt i Bans tale, og han roste Mongolias ambisiøse plan om å plante en milliard trær under president Ukhnaa Khurelsukhs ledelse.

– En rask, rettferdig og bærekraftig overgang fra fossil til grønn energi er avgjørende for å unngå de verste klimaeffektene og oppnå bærekraftsmålene, sa Ban.

Likestilling – en nøkkel for bærekraft

Videre fremhevet Ban viktigheten av å fremme likestilling og styrke kvinners posisjon, noe han kalte en avgjørende faktor for å kunne nå alle bærekraftsmålene.

– Å styrke kvinner og jenter er avgjørende for å løse verdens største utfordringer, understreket han. Som FNs generalsekretær viet han mye av sin tid til å kjempe for kvinners rettigheter og likestilling globalt.

Etter foredraget tok Ban seg tid til å besvare spørsmål fra publikum, noe som gav en ytterligere dimensjon til samtalen om de globale utfordringene vi står overfor og behovet for samarbeid på tvers av landegrenser og samfunn.

Japan og Mongolia enige om avtale om overføring av forsvarsutstyr

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt