27. juli, 2024

Balutsjiske separatister fortsetter sin årlange krig mot Iran

Share

Gjennom fortsatte og dødelige angrep fører den balutsjiske terrorgruppen Jaish al-Adl videre sin mangeårige motstand mot iransk styresett i Sistan-Balutsjitan

Jaish al-Adl, eller «Rettferdighetens armé» på arabisk, har nylig gjennomført flere dødelige angrep mot iranske sikkerhetsstyrker i provinsen Sistan-Balutsjistan, ifølge en rapport fra Radio Free Europe/Radio Liberty. Denne separatistgruppen, som opererer fra nabolandet Pakistan, har økt sine aktiviteter betraktelig med angrep som har resultert i titalls drepte blant Irans sikkerhetspersonell.

Den 3. april utførte over et dusin militante et koordinert angrep på militære og politiinstallasjoner i to forskjellige byer i provinsen, det dødeligste angrepet til Jaish al-Adl på mange år, hvor minst 16 iranske sikkerhetspersonell ble drept. Bare seks dager senere ble en politikonvoi overfalt av gruppen, som resulterte i ytterligere fem drepte sikkerhetsoffiserer.

Les også: Islamsk stat i Afghanistan er langt fra beseiret 🔒

Jaish al-Adl oppsto i 2012 som en etterfølger til Jundullah, en annen Balutsj-militant gruppe som ble kraftig svekket etter en brutal undertrykkelse fra iranske myndigheter, som inkluderte henrettelsen av deres leder, Abdolmalek Rigi, i 2010. Rigi’s bror, Abdulrauf, dannet Jaish al-Adl og ledet gruppen en kort stund før han etablerte en annen militant gruppe, Jaish al-Nassr, som senere ble slått sammen med Jaish al-Adl.

Gruppen, nå ledet av Salahuddin Farooqi, har blitt merket som en terroristorganisasjon av både Iran og USA. Iran hevder at Jaish al-Adl opererer fra Pakistan, en påstand Pakistan benekter. Gruppen består hovedsakelig av medlemmer fra Irans etniske Balutsj-minoritet, som lenge har opplevd diskriminering og vold fra myndighetene. De utgjør om lag 5 prosent av Irans befolkning, men står for omtrent 20 prosent av alle henrettelser i landet.

Jaish al-Adl hevder å kjempe for Balutsj-minoritetens rettigheter og for uavhengighet fra den islamske republikken. Dette kommer i kjølvannet av at Sistan-Baluchistan var episenteret for den dødeligste delen av de nasjonale anti-establishment protestene som rystet Iran i 2022, der nesten 100 demonstranter ble drept på en enkelt dag, kjent som «Bloody Friday».

Iran holder på å miste grep på sine østlige grenser

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt