21. januar, 2025

Baltikum kobler seg fra Russlands strømnett

Share

De baltiske statene har kunngjort at de omsider vil koble seg fra strømnettet som stammer fra sovjettiden.

Tirsdag varslet de baltiske statene Estland, Latvia og Litauen at de vil koble seg fra sovjettidens strømnett i februar 2025. Dette er et viktig skritt mot energiuavhengighet fra Moskva for Estland, Latvia og Litauen, melder nyhetsbyrået AP.

Forholdet til Moskva har vært anstrengt siden de fikk sin uavhengighet, og har blitt ytterligere forverret etter Russlands krigføring i Ukraina.

– Vi vil kutte de siste energibåndene til Russland, uttalte Rokas Masiulis, leder for Litauens statlige nettoperatør Litgrid, i en pressemelding.

– Om et halvt år vil vi ikke bare koble fra det russiske og belarussiske strømnettet, men også demontere de siste gjenværende kraftlinjene, la han til.

Tjenestepersoner fra Latvias operatør AST og Estlands Elering kunngjorde også beslutningen.

Les også: Vesten må ta energisikkerhet på alvor

De baltiske statene vil koble seg fra det russiske nettet 7. februar neste år og vil koble seg til det europeiske nettet to dager senere, etter flere tiår med innsats for å løsne båndene. Selv om de erklærte uavhengighet fra Sovjetunionen i 1991, har strømnettene deres forblitt koblet til Russland og Belarus gjennom BRELL avtalen

Frekvensen deres reguleres dermed fra hovedkvarteret i Moskva, noe som betyr at de fortsatt er avhengige av Russland for å sikre en stabil strømforsyning.

Landene bestemte seg for å synkronisere strømnettene sine med det kontinentale europeiske systemet i 2018, etter å ha sikret finansiering fra EU. De vil få tilgang til EUs strømnett gjennom Polen.

De baltiske statene sluttet å kjøpe russisk gass og strøm etter den russiske invasjon av Ukraina.

Litauen: Fra Moskvas bikkje i vest til Vestens vaktbikkje i øst 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt