Geopolitikken preges av en tilbakevending til tradisjonell realpolitikk, der allianser, maktbalanse, militærmakt og stormaktsstatus står i sentrum.
USA har for lengst gjort det til sin fremste geopolitiske prioritet å demme opp for Kinas ekspansjon gjennom en rekke politiske, økonomiske, militære og diplomatiske virkemidler. Beijing, på sin side, er fast bestemt på å ikke la amerikanerne stå i veien for foryngelsen av den kinesiske nasjonen og for at landet inntar det de anser som sin rettmessige posisjon som verdens geopolitiske og geoøkonomiske midtpunkt: en tilbakevending til det historiske Midtriket, eller Zhōngguó, som det kalles på kinesisk.
Over tretti år etter Sovjetunionens fall og i kjølvannet av krigen i Ukraina, er Russland også fast bestemt på å gjenvinne det de anser som sin rettmessige plass som én av verdens stormakter, til tross for økonomiske og demografiske utfordringer. EU, på sin side, har også store problemer. Alvorlige strukturelle svakheter i unionens politiske økonomi har for lengst slått sprekker i idyllen, og unionen virker stadig mer inkapabel til å fungere effektivt i en stadig hardere global geopolitisk maktkonkurranse. EU står derfor overfor en svært usikker politisk fremtid.
I dette dyptgående intervjuet over to deler med Norges mest anerkjente geopolitiske ekspert, Asle Toje, går vi i dybden på disse epokedefinerende spørsmålene. I første del undersøker vi hvordan stormaktsdynamikken mellom Det hvite hus, Kreml og Zhongnanhai kan utvikle seg fremover. Ikke bare med tanke på relasjonene mellom disse aktørene, men også hvordan dette vil sette standarden for fremtidens internasjonale politikk.
Les også: – Samfunnsledere trenger geopolitisk trening 🔒
I andre del gjør vi et dypdykk i den prekære politiske og økonomiske situasjonen i et stagnerende EU, som blir en stadig mer irrelevant aktør i denne nye verdensordenen definert av tradisjonell makt- og realpolitikk. EU i sin nåværende form virker uskikket til å ivareta interessene til europeere, men har unionen det som skal til for å fornye seg?
Asle Toje (født 1974) er en internasjonalt anerkjent norsk statsviter som særlig arbeider innenfor internasjonal politikk. Han har doktorgrad i internasjonale relasjoner fra University of Cambridge.
Toje forfatter av en rekke bøker om internasjonal politikk, professor i geopolitikk på Cambridge University, samt medlem av Den Norske Nobelkomite. Grunnen på lengden av samtalen vi hadde, blir det delt opp i to deler.
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet
Hva er egentlig geopolitikk? Conflits’ sjefsredaktør gir svar 🔒