28. september, 2024

Aserbajdsjan lyser opp Europas energifremtid med utvidede gassleveranser

Share

Som respons på Europas avtagende avhengighet av russisk gass, har Aserbajdsjan posisjonert seg som en nøkkelspiller i å sikre kontinentets energiforsyning gjennom utvidede gassleveranser.

Aserbajdsjan har tatt skritt for å styrke sin posisjon som en nøkkelleverandør av naturgass til Europa, i en tid der kontinentet søker å diversifisere sine energikilder bort fra Russland, melder IntelliNews. Landet har nylig inngått en avtale med Romania om kjøp av 1 milliard kubikkmeter (bcm) gass. Denne avtalen, signert den 3. februar 2023, utløp den 31. mars i år, men SOCAR, det statlige oljeselskapet i Aserbajdsjan, har uttrykt vilje til å forlenge kontrakten til 2026.

Interessen for aserbajdsjansk gass strekker seg utover Romania. Etter et møte i Baku mellom Europakommisjonens president Ursula von der Leyen og Aserbajdsjans president Ilham Aliyev, ble det signert en avtale om levering av 10bcm gass for å styrke Europas gassforsyning. Dette er et ledd i EU sin strategi for å diversifisere energiforsyningen og redusere avhengigheten av russisk gass.

Les også: Vesten må ta energisikkerhet på alvor

For å møte den økende etterspørselen, planlegger Aserbajdsjan å doble sine gassleveranser til Europa innen 2027. Dette krever en økning i produksjonen samt utvidelse av kapasiteten til de tre hovedrørene i den sørlige gasskorridoren, som er essensiell for direkte leveranser av aserbajdsjansk gass fra Kaspihavet til europeiske markeder.

Italia, Hellas og Bulgaria er blant de største mottakerne av aserbajdsjansk gass i Europa, med rekordhøye importvolumer i 2023. Aserbajdsjan, som allerede er den fjerde største leverandøren av rørledningsgass til EU, ser også mot nye markeder som Albania, som planlegger å starte bruken av aserbajdsjansk naturgass for å møte sine energibehov fra 2026.

Til tross for den økende eksporten av gass, har Aserbajdsjans oljeeksport sett en nedgang, noe som har blitt et betydelig aspekt for landets økonomi. Regjeringen forventer at oljeproduksjonen vil holde seg på rundt 29,5 millioner tonn i 2024, som er 3,3 % mindre enn året før. Samtidig ser Aserbajdsjan muligheter i å øke sin rolle som et transittland for kasakhisk olje, med nylige avtaler om transitt av olje gjennom Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC)-rørledningen som forbinder oljefelt i Kaspihavet til oljehavner i Tyrkia ved Middelhavskysten.

Denne utviklingen understreker Aserbajdsjans betydning som en pålitelig energipartner for Europa, spesielt i lys av kontinentets streben etter å sikre sin energisikkerhet og redusere avhengigheten av usikre kilder.

Kinesisk oljegigant oppdager oljefelt i Sør-Kinahavet

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt