21. november, 2024

Armenias ratifiserer frihandelsavtale mellom den eurasiske økonomiske union og Iran

Share

Det armenske parlamentet har ratifiserer frihandelsavtale med Iran og den eurasiske økonomiske union (EAEU). 

Frihandelsavtalen med Iran er en del av EAEUs strategi for å utvide sitt nettverk av handelsavtaler utenfor unionens grenser, melder Caspian Post.

Den eurasiske økonomiske union ble etablert i 2015 som et økonomisk samarbeid mellom Russland, Armenia, Belarus, Kasakhstan og Kirgisistan.

Unionen har som mål å fremme fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft mellom medlemslandene, og styrke deres økonomiske samarbeid med andre land og regioner. EU har vært en modell for dette østlige samarbeidet.

Avtalen bygger på en midlertidig ordning fra 2019 som allerede har vist seg å være vellykket i å øke handelen mellom Iran og EAEU-landene.

Les også: Armenia avstår å delta i militærøvelser i regi av russisk-dominert forsvarsallianse

Nå forventes det at den nye avtalen vil bidra til enda tettere økonomiske bånd, særlig i en tid hvor både Iran og flere EAEU-medlemmer søker å redusere avhengigheten av vestlige markeder og bygge alternative handelsveier.

Økt handel etter tidligere avtale

Ifølge Armenias økonomiminister Gevorg Papoyan bygger den nye avtalen på en midlertidig frihandelsavtale fra 2019 mellom Iran og EAEU. Den tidligere avtalen førte til en kraftig økning i handelen mellom EEU-medlemslandene og Iran.

– Handelen økte fra 2,4 milliarder dollar til 5,2 milliarder dollar etter avtalen fra 2019, uttalte Papoyan.

Den nye avtalen skal bidra til å styrke de økonomiske båndene mellom EAEU, som består av Russland, Armenia, Belarus, Kasakhstan og Kirgisistan, og Iran ytterligere.

Ratifiseringen markerer et viktig steg i å fremme økonomisk samarbeid i regionen. Forholdet mellom Iran og EAEU har vært i jevn utvikling, og avtalen forventes å gi enda større muligheter for handel og investeringer.

Armenia, det forglemte kristne land? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt