Armenia har innledet nye militærøvelser med USA, et tydelig signal om landets ønske om tettere samarbeid med vestlige allierte.
Armenia startet mandag felles militærøvelser med USA, en handling som reflekterer landets innsats for å styrke båndene til USA og andre vestlige allierte, samtidig som forholdet til landets historiske allierte, Russland, forverres, melder DefenseNews.
Øvelsene, kalt «Eagle Partner», har som mål å øke interoperabiliteten mellom militære enheter som deltar i internasjonale fredsbevarende oppdrag, ifølge Armenias forsvarsminister Suren Papikyan. Øvelsene involverer armenske fredsbevarende styrker, soldater fra US Army Europe and Africa, og Kansas National Guard. Det er ikke klart hvor mange tropper som deltar.
Øvelsene er planlagt å vare til 24. juli.
Siden Sovjetunionens kollaps i 1991 har Russland vært Armenias viktigste økonomiske partner og allierte. Landfaste Armenia, som tidligere var en del av Sovjetunionen, huser en russisk militærbase og er en del av den Moskva-ledede sikkerhetsalliansen, Den kollektive sikkerhetspakten (CSTO).
Les også: Står Armenia alene? En fremtid uten Russlands beskyttelse 🔒
Armenias forhold til Russland har imidlertid blitt stadig mer anstrengt siden Aserbajdsjan i fjor gjennomførte en lynrask militærkampanje for å ta Karabakh-regionen, og avsluttet tre tiår med etnisk armensk separatiststyre der. Armenske myndigheter har anklaget russiske fredsbevarende styrker, som ble utplassert til Nagorno-Karabakh etter krigen i 2020, for å ikke ha stoppet Aserbajdsjans angrep. Moskva har avvist anklagene og hevdet at troppene ikke hadde mandat til å gripe inn.
Russland har forsøkt å opprettholde sitt nære forhold til Armenia samtidig som de også opprettholder varme bånd til Aserbajdsjan og Bakus viktigste allierte Tyrkia, en nøkkelpartner i økonomi for Moskva under omfattende vestlige sanksjoner.
Kreml har blitt irritert over statsminister Nikol Pashinyans innsats for å styrke Armenias bånd til Vesten og distansere landet fra Moskva-dominerte allianser og politiske institusjoner. Russland var spesielt opprørt over Armenias beslutning om å bli med i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) som i fjor anklaget Russlands president Vladimir Putin for angivelige krigsforbrytelser knyttet til Russlands krig i Ukraina.
Etter hvert som spliden med Russland ble dypere, frøs Armenia sin deltakelse i den russisk-dominerte sikkerhetsalliansen, kansellerte sin deltakelse i felles militærøvelser og ignorerte blokkens toppmøter. I september 2023 holdt Armenia også «Eagle Partner»-øvelsene, noe som vakte misnøye i Moskva, hvor tjenestepersoner kalte handlingen «uvennlig».