USA gjenopptar flyvninger med Global Hawk-drone etter lang pause – sender nytt signal til Russland
Etter flere måneders stillhet har det amerikanske luftforsvaret gjenopptatt sine strategiske overvåkingsflyvninger over Svartehavet, skriver Defence-Blog.
Den 17. mai ble en stor RQ-4B Global Hawk-drone observert mens den patruljerte langs Romanias kyst, ifølge flere overvåkingsdata. Dronen opererte under kallesignalet FORTE 10 og tok av fra NATOs luftbase Sigonella på Sicilia – et sentralt utgangspunkt for amerikanske etterretningsoperasjoner i regionen.
Lang rekkevidde og avansert utstyr
Global Hawk-dronen er utviklet av Northrop Grumman og kan overvåke store områder fra høy høyde i over 30 timer. Den er utstyrt med sensorer som kan oppdage og identifisere bakkemål med stor presisjon.
Flyvningen markerer en tydelig endring etter at USA i lengre tid har vært fraværende fra området.
Les også: Droner i fokus: Muligheter og utfordringer for fremtiden 🔒
Det har vært en pause i de amerikanske overvåkingsflyvningene over Svartehavet siden Donald Trump kom tilbake som president.
Mellom 2022 og 2024 var slike flyvninger vanlige, men de siste månedene har det vært britiske og franske fly som har dominert overvåkingen i området.
Nytt fokus på russisk aktivitet
Tidligere denne måneden ble også et amerikansk P-8A Poseidon-fly sett i nærheten av Novorossijsk i den østlige delen av Svartehavet. Flyet, som er spesialisert på anti-ubåtoperasjoner, kan med sin radar identifisere store krigsskip opptil 450 kilometer unna.
USA og deres allierte holder seg i internasjonalt luftrom, men russiske styrker har ved flere anledninger forsøkt å presse eller skremme overvåkingsflyene.
Ifølge Defence Blog kan den økte amerikanske tilstedeværelsen tyde på en endring i Washingtons strategi.
– Dette kan signalisere en ny tilnærming til overvåkingen av russisk aktivitet i regionen, heter det.