Tre amerikanere, nylig løslatt fra russisk fangenskap, starter nå sitt nye liv med et tilpasset rehabiliteringsprogram i Texas.
På sin første dag i frihet, forrige fredag, startet Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich og to andre amerikanere, nylig løslatt fra russisk fangenskap i en historisk fangeutveksling, veien til rehabilitering etter vanskelige perioder i russiske fengsler. Deres reise ligner den en amerikaner som overlevde seks år i et forferdelig venezuelansk fengsel, melder NBC News.
José Pereira, tidligere fengslet sammen med «Citgo 6»-gruppen på fabrikkerte underslaganklager i Venezuela i 2017, deltok i et rehabiliteringsprogram ved Brooke Army Medical Center i San Antonio, Texas, ved sin retur. Gershkovich, Paul Whelan og Alsu Kurmasheva tilbys nå et lignende 10-dagers «avkoblingsprogram» for å tilpasse seg et normalt liv og håndtere traumer.
Jason Rezaian, en kommentator i Washington Post som urettmessig ble anklaget for spionasje og tilbrakte 544 dager i et iransk fengsel før han ble løslatt i 2016 forteller om diverse traumer etter opplevelsen:
– De psykologiske arrene viser seg på forskjellige måter, sa han om Gershkovich, Whelan og Kurmasheva, og fortsatte:
– De må forstå at dette ikke er en lykkelig slutt, men en ny begynnelse, et nytt liv, ‘Jeg vendte ikke tilbake til mitt gamle liv. Jeg kom tilbake til et nytt liv. Jeg var en annen person da jeg kom tilbake.’
Rezaians første stopp etter å ha blitt løslatt var det amerikanske militærets Landstuhl Regional Medical Center i Tyskland, hvor han benyttet seg av den psykologiske støtten som ble tilbudt.
Les også: Putins skjøre regime
– Jeg var veldig bevisst på at jeg ikke var klar for å være ute i det fri, sa Rezaian, og la til at han er sønn av en terapeut og barnebarn av en psykiater.
Rezaian, som har holdt kontakten med familiene til alle de fire tidligere fangene, fortalte at det å skrive om deres vanskeligheter og å motta støtte fra andre som har gjennomgått lignende prøvelser har vært hans frelse.
Pereira beskrev programmet som en prosess for å takle stress og posttraumatisk stresslidelse (PTSD), likt en rystet colaflaske klar til å eksplodere. Gjennom private helsesjekker og psykologisk støtte starter pasientene med å adressere fysiske helsebehov før de takler psykiske problemer.
Den første dagen innebærer en rekke medisinske tester, og pasientene blir plassert på isolerte rom for å hindre å bli overveldelet. Pereira husket spesielt godt den varme dusjen han tok etter å ha vært uten i mange år, en opplevelse som tydelig markerte starten på hans nye liv.
Etter 10 dager med både medisinske og psykologiske tester, deltok Pereira og hans tidligere medfanger i gruppesamtaler for å bearbeide og lære av deres erfaringer. Dette er viktig både for de tidligere fangenes bedring og for fremtidige rehabiliteringsmetoder.