Den kinesiske presidenten Xi Jinping møtte Alibaba-gründeren Jack Ma under et møte med Kinas ledende næringslivstopper i Beijing 17. februar.
Jack Ma, medgründer av Alibaba og tidligere styreleder, gjorde en sjelden offentlig opptreden under et toppmøte mellom Kinas ledere og landets største teknologiselskaper, melder The Strait Times. På statlig TV ble han vist idet han håndhilste på president Xi Jinping, et tydelig signal om at han igjen er akseptabel i Beijing etter flere år i skyggen.
Symbolsk tilbakekomst
Jack Ma forsvant fra offentligheten etter at kinesiske myndigheter i 2020 stoppet børsnoteringen av Ant Group, hans fintech-selskap, til en verdi av 37 milliarder dollar. Hendelsen kom etter at Ma hadde kritisert Kinas finansreguleringer, noe som førte til at han havnet i unåde hos myndighetene.
Nå ser det ut til at han er tilbake. 13. februar ble han fotografert sammen med ansatte på en Alibaba-drevet butikk i Changsha, Hunan-provinsen, og noen dager tidligere besøkte han kontorene til Xianyu, en Alibaba-plattform for bruktsalg.
Xi trenger privat sektor
Jack Mas gjeninntreden skjer i en tid hvor Xi Jinping forsøker å styrke tilliten til privat næringsliv for å løfte Kinas økonomi. Privat sektor står for mer enn halvparten av landets økonomi og utgjør hoveddelen av urban sysselsetting og skatteinntekter.
– Entreprenører bør ha en lidenskap for å drive virksomhet og for å tjene landet. De må huske hvor deres rikdom kommer fra og bidrar til kinesisk modernisering, sa Xi under møtet ifølge statlige medier.
Les også: Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒
Møtet hadde deltakelse fra flere av Kinas største teknologiselskaper, blant annet Huawei, Tencent og BYD. AI-selskapet DeepSeek, som nylig har fått internasjonal anerkjennelse for sin chatbot-teknologi, var også representert.
Tydelig signal om privat næringslivs rolle
Politisk analytiker Alfred Wu ved Lee Kuan Yew School of Public Policy mener møtet hadde to hovedformål: å vise støtte til privat sektor for å takle intern økonomisk stagnasjon og samtidig møte internasjonale utfordringer.
– Det er positivt at myndighetene lytter til næringslivet, men det gjenstår å se om dette vil føre til konkrete tiltak, sa Wu, og pekte på utfordringer som vanskelig tilgang til lån og aggressive lokale myndigheter.
Xi Jinping adresserte noe av denne usikkerheten ved å love tiltak mot vilkårlige gebyrer, bøter og beslag, samt styrking av private selskapers rettigheter.
Økonomiprofessor Bert Hofman ved NUS’ East Asian Institute tolket møtet som et klart tegn på at myndighetene ønsker å støtte privat sektor.
– Kinas innovasjon og utvikling er avhengig av et sterkt privat næringsliv, noe som vises ved hvem som var til stede på møtet, sa Hofman.
Han la til at Ma og Tencent-sjef Pony Mas nærvær er et positivt signal for plattformøkonomien, som har vært under streng regulering de siste årene.
Asle Toje om realpolitikkens tilbakekomst og stormaktsdynamikken mellom USA, Kina og Russland 🔒