Albanias statsminister sier klart nei til britisk ønske om å etablere et «retursenter» for asylsøkere i Albania. Det kom fram under statsminister Keir Starmers besøk i Tirana.
Albanias statsminister Edi Rama avviste 15. mai et britisk forslag om å etablere et «retursenter» på albansk jord for asylsøkere som har fått avslag i Storbritannia. Det kom fram under statsminister Keir Starmers første offisielle besøk i Albania, ifølge bne IntelliNews.
– Jeg har vært veldig tydelig. Dette var en særskilt avtale med Italia, sa Rama med henvisning til Italias planlagte asylsentre i Albania.
– Jeg forblir trofast i mitt ekteskap med Italia, la han til spøkefullt.
Ifølge Rama har flere land bedt om lignende avtaler, men alle er blitt avvist.
Vil styrke kampen mot menneskesmugling
Storbritannia ønsker ifølge Starmer å trappe opp samarbeidet med Albania og andre vestbalkanske land for å bekjempe menneskesmugling og ulovlig migrasjon.
– Globale utfordringer krever felles løsninger. Arbeidet vårt for å avskrekke, oppdage og returnere ulovlige migranter viser at det er riktig å gripe inn tidlig for å beskytte britiske grenser, sa han.
Storbritannia har allerede etablert en felles innsatsgruppe mot ulovlig migrasjon sammen med Albania og Kosovo, og denne skal nå utvides til å omfatte også Nord-Makedonia og Montenegro.
Les også: Italia godkjenner ny lov: Vil bruke Albania-sentre som retursentre for migranter
Starmer besøkte havnebyen Durrës, der britisk støtte har bidratt til å avsløre smuglernettverk og falske identitetspapirer. Storbritannia donerer også to maskiner for passkontroll til det albanske politiet og skal hjelpe til med grensekontroll og samarbeid om etterforskning.
Ifølge britiske myndigheter har antallet albanske migranter som ankommer Storbritannia med små båter falt med 95 prosent på tre år. I 2024 ble 5294 albanere returnert – mer enn dobbelt så mange som i 2022.
Ingen enighet om returavtaler
Starmer bekreftet under pressekonferansen at Storbritannia nå forhandler med flere tredjeland om å opprette «retursentre» etter at planene om å sende asylsøkere til Rwanda ble skrinlagt.
– Vi snakker med flere land om returavtaler, sa han.
Rama slo imidlertid fast at Albania ikke kommer til å inngå noen ny slik avtale.
– En rekke land har spurt oss om vi er klare for noe slikt, og vi har svart nei.
Han uttrykte også frustrasjon over måten albanere blir omtalt i britiske medier.
– Albanere blir fortsatt stigmatisert, som om de er Storbritannias problem, sa han.
Enighet om Ukraina og forsvarssamarbeid
De to statsministrene fant likevel felles grunn i støtten til Ukraina og kampen mot menneskesmugling.
– Dette er et viktig øyeblikk i forholdet mellom våre to land, sa Rama og trakk fram samarbeidet innen sikkerhet og forsvar.
Starmer beskrev Albania som en «sterk Nato-alliert og en nøkkelpartner i Ukrainas kamp mot russisk aggresjon».
På møtet 15. mai ble det signert en intensjonserklæring om samarbeid innen produksjon og salg av militære kjøretøy. Albania har allerede planlagt å bygge en ny fabrikk på tomta til et gammelt trykkeri.